ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, işverenlerin çalışanları ücretsiz izne çıkarmasına olanak sağlayan yasal değişikliğe karşı “ücretli izin hakkı” talebiyle 1 Mayıs’ta grev örgütlenmesi için sendika ve emek örgütlerine çağrıda bulundu.

Koronovirüs (Kovid-19) salgını ile birlikte birçok sektörde üretim ve hizmetlerin durması veya yavaşlaması bahane edilerek binlerce işçi işten çıkarıldı. Bu durumun yol açtığı olumsuzluklar ve büyüyen tepkiler üzerine salgına karşı ekonomik önlemleri içeren kanun teklifi geçtiğimiz günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi. 
 
‘Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Kanunu’ ile işten işçi çıkarmalar 3 aylığına yasaklansa da, işverenlerin çalışanları 3 ay süreyle ücretsiz izne çıkarmasının önündeki engeller ortadan kaldırıldı. Kanunla birlikte ücretsiz izne çıkarılan işçilere İşsizlik Sigortası Fonu’ndan (İSF) günlük 39 TL 24 kuruş nakit desteği verilmesi kararlaştırıldı.
 
PİROĞU: SEFALETE MAHKUM EDİYORLAR
 
Kabul edilen yasaya tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, infaz yasasının ardından kabul edilen bu torba yasa ile iktidarın “bir yandan halka sefaleti ve ölümü dayattığını, diğer taraftan ise halkın taleplerini dillendirenleri cezaevlerinde tutmaya çalıştığını” ifade etti.
 
İktidarın tek derdinin işçileri değil, patronları korumak olduğunu vurgulayan Piroğlu, izne çıkartılan işçilere verilecek nakit desteğinin Sigortası Fonu’ndan karşılanacak olmasına işaret etti. Piroğlu, işçilerin günlük 39.24 TL’yle yaşamaya mahkum edildiğini kaydetti.
 
Bu kanunla beraber ‘ücretsiz izin’ kavramının İş Yasası’na girdiğini dile getiren Piroğlu, “İktidar, bu yasayla işverenin işçileri ‘ahlaki ve benzeri durumlar’ dediği ve işçilerin işten atılmasında büyük rol oynayan bölümü de dışında tuttu. Aslında işçi çıkarmanın bütün kolaylıklarını getirdiler. Böylece iktidarın sınıf kimliği, siyasal kimliği bütün çıplaklığıyla açığa çıktı” diye konuştu. 
 
İktidarın halklara düşman siyasetini yürüttüğünü ifade eden Piroğlu, “Bir yandan savaş siyasetine devam ediyor diğer yandan da halka ve işçi sınıfına sefaletle aylarca yaşamaya mahkum ediyor. Çıkan kanunun özeti budur” dedi. 
 
TÜMÜKLÜ: İŞÇİLER AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA 
 
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ise, torba yasaya dair faşist iktidarların insanların zor zamanlarında taleplerinin içini boşaltarak tam tersi yönde hareket ettiğini, Türkiye’de de bu durumun yaşandığını dile getirdi. 
 
İnsanlar bu zor zamanlarda yaşamlarını koruma yönünde talepte bulunurken, iktidarın bu talepleri yerine getiriyormuş gibi davrandığını söyleyen Tümüklü, fakat halkları daha fazla açlığa mahkum eden bir yasa çıkarıldığının altını çizdi. Yasayla örgütlülüğün önüne geçilmeye çalışıldığı da dile getiren Tümüklü, “Bu yasayla beraber işveren herhangi bir mazeret üretmeksizin artık işçiyi işten çıkarabilecek. İşçiyi işsizlik ödeneği denilen açlıkla karşı karşıya kalmasına yol açacak” ifadelerini kullandı. 
 
1 MAYIS’TA GREV ÇAĞRISI 
 
İşçilerin yaşam hakları için böyle yasalara muhtaç olmadığını söyleyen Tümüklü, yaşam hakkı için gerçek bir greve ihtiyaç olduğunu kaydetti. Tümüklü, “Bu grev olmazsa burjuvazi ve onun koruyucusu faşist devletin karşısında işçilerin ne yaşam hakkını ne de ücretli izin hakkını kazanma şansı yok. Önümüz 1 Mayıs. Bu 1 Mayıs ücretli izin hakkı için grev örgütlemek ve ücretli izin eksenli yaşam hakkının sağlanması açısından çok önemli bir eşiktir” diye konuştu.

Kaynak: MA