Yılbaşında uygulanan sokağa çıkma yasağıyla birlikte işletmelerin kapalı olduğu sürenin 45 günü bulduğuna dikkat çeken esnaflar ve çalışanlar, 5 Ocak Salı günü saat 17:00’da sokağa çıkıyorlar.

Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılacak eyleme; Kadıköy, Beşiktaş, Beyoğlu, Avcılar, Küçükçekmece Esnaf Dernekleri, Kafe Bar Çalışanları Dayanışması, Türkiye Tekel Bayiler Platformu, Otel ve Turizm İşçileri Sendikası, İstanbul Aşçılar Derneği katılacak.

Meslek örgütleri tarafından yapılan ortak açıklamada, korona virüsü tedbirleri kapsamında 16 Mart 2020 tarihinde kafelerin, barların, lokantaların ve kahvehanalerin kapatıldığı hatırlatılarak, kapatılan bu işletmelerin, barlar hariç tutularak 1 Haziran’da açıldığı; haziran ve kasım aylarını bir kısmında erken saatlerde, 22:00’de kapatıldığı ve 20 Kasım itibariyle ise tamamen kapatıldığı hatırlatıldı.

2020’DE TOPLAM 120 GÜN KAPALI

Yılbaşında uygulanan sokağa çıkma yasağıyla birlikte işletmelerin kapalı olduğu sürenin 45 gün olduğu belirtilen açıklamada, “Açık olan tekel bayilerinin ise sokağa çıkma yasağı uygulanan saatlerde alkol satışı yasaklandı. Tekel bayileri en çok iş yaptıkları saatlerde artık satış yapamıyor. 2020 yılında toplam 120 gün kapalı olan, açık olduğu dönemlerde ise iş hacmi oldukça düşen esnafın ve sektörde çalışan işçilerin destek talepleri de karşılanmadı. Verilen küçük destekler ise herhangi bir sorunu çözemedi” denildi. 

‘VERGİ VAR, YARDIM YOK’

Konuyla ilgili görüştüğümüz Kadıköy Esnaf Derneği (KADIDER) Başkanı Tuncay Savaşlı, pandemi sürecinin başlamasıyla beraber ruhsatları bar olan işletmelerin hiç açılmadığını ifade ederek, bununla beraber açık olan eğlence sektörünün büyük ölçüde ciro kaybı yaşadığını kaydetti.

Birçok işletmenin işçilerini çıkarmak zorunda kaldığını söyleyen Savaşlı, “Sektörde büyük ölçüde sigortasız çalışanlar var. Onlar hiçbir şekilde bir yardım alamadı” dedi.

Hükümetin kapalı olan işletmelerden vergilerini tahsil etmeye devam ettiğini vurgulayan KADIDER Başkanı, açıklanan esnafa kira desteği ve personele 1000 lira yardımdan, sadece basit usul işletmelerin, yani iki kişinin çalıştığı işletmelerin faydalanabildiğini belirtti.

ESNAFIN TALEPLERİ

Tuncay Savaşlı, esnaflara ve çalışan işçilere tahliye ve haciz ihbarnameleri gelmeye başladığını, birçok işletmenin kapandığını söyleyerek, şöyle konuştu:

“Bu süreçte ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneği en az asgari ücret düzeyinde verilmeli. Esnafa sicil affı getirilerek, bankalardan kredi çekebilmelerinin yolu açılmalı. Mevcut kredilerin faizsiz ertelenmesi, esnafa kira yardımı yapılması gerekiyor. Aksi takdirde esnaf batacak ve büyük ölçüde işsizlik artacak. Bu işin maddi boyutu bir yana, eğer önlem alınmazsa toplumda çok büyük psikolojik sorunlar baş gösterecektir”

Esnafların evlerini ve arabalarını satarak geçinmek zorunda kaldığını ifade eden Savaşlı, “Personeller günde 39 lira ile geçinmeye çalışıyor maalesef ve öngörülemez bir durum söz konusu. Bu da insanlarda ciddi anlamda endişe ve kaygı yaratmakta” dedi.