Eski IŞİD'li, Kobani'ye saldıran IŞİD'lilerin sınırdan geçişine Türk askerlerinin kolaylık sağladığını anlattı.

ABD’nin prestijli haftalık dergilerinden Newsweek’ten Barney Guiton’a konuşan Şerko Ömer adlı eski IŞİD militanı, Türk ordusunun IŞİD’le işbirliğini şu sözlerle anlattı:

“IŞİD’in başkenti Rakka’dan, kamyonlarla sınıra getirilen militanlar, önce Türkiye topraklarına sokuluyorlardı. Sonra da Kürtlerle savaşılan bölgeden, yeniden Suriye topraklarına transfer ediliyorlardı. Böylece Kobani’yi ele geçirmek için Kürt güçlerine karşı savaşan IŞİD militanları arasındaki yerlerini alıyorlardı.”


Sınır üzerinde yapılan bu trafik sırasında sık sık komutanlarından korkmamaları yönünde telkinler aldıklarını söyleyen Ömer, kendilerine “Merak etmeyin. Türk askerinin size zarar vermeyeceğini garanti ediyorum” dendiğini anlattı.

IŞİD saflarında geçirdiği süre içerisinde Türk ordusunun, Suriye’nin kuzeyindeki Rojava bölgesindeki savaşta en büyük müttefikleri olduğunu öne süren Ömer, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye, IŞİD’in en yakın müttefiklerinden biriydi. Özellikle de Kürtlerle savaş söz konusu olduğunda bu durum daha da belirginleşiyordu çünkü Kürtler, ortak düşmanları pozisyonundaydı. IŞİD savaşçılarını Kürtlerin karşısına çıkarmanın tek yoluysa onları, Türkiye sınırları üzerinden geçirmekti.” (Diken)