Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları’ndan Ziya Halis, “OSTİM’deki patlamadan Çalışma Bakanlığı sorumludur” dedi.

Eşitlik ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Ziya Halis, “Tuzla’da, Davutpaşa’da ve dün Ankara OSTİM’de meydana gelen ve insan ölümleri ile sonuçlanan vakalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının iş yerlerindeki çalışma koşullarını denetlememesinin, işini yapmamasının sonucudur. 3146 sayılı Bakanlık Teşkilat Kanununca belirlenmiş olan iş müfettişlerinin görevi, iş yerlerinde çalışma koşullarını, iş sağlığı ve güvenliğini, iş yerlerinin çalışma standartlarına uyup uymadığının denetlenmesini sağlamaktır.” dedi.

BAKANIN SORUMLULUĞUNDA

Bu standartların, Uluslararası Çalışma Örgütünün iş teftişini düzenleyen 81 sayılı sözleşmesi ile belirlendiğini, 5690 sayılı kanunla da kabul edildiğini dile getiren Halis, kanuna göre; çalışma şartlarına ve işçilerin işleri ile meşgul bulundukları sırada korunmalarına dair konulan hükümlerin uygulanmasının, iş müfettişlerinin görevi olduğunu ve bu görevin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının sorumluluğunda olduğunu belirtti.

HÜKÜMETİ GEREĞİNİ YAPMAYA, BAKANI İSTİFAYA ÇAĞIRIYORUZ

Ziya Halis şöyle devam etti: “Görülüyor ki, sorumluluk yerine getirilmemiş, görev ihmal edilmiştir. İnsan hayatına mal olan bu ihmalden, bakan kendisini ayrı tutamaz. Hükümetin, torba yasa ile, çalışma hayatının temel öznesi işçi ve emekçilere reva gördüğü güvencesizliği ve onları dışlayıcı zihniyetini biliyoruz. Ancak, mevcut yasaları ve kendini bu yasaların ona verdiği sorumluluktan dışlaması mümkün olamayacak. Ankara OSTİM’de hayatlarını kaybeden emekçilerimizin yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Bu bir kader değildir, Çalışma Bakanlığının sorumsuzluğu ve iş ihmalidir, hükümeti gereğini yapmaya, bakanı istifaya çağırıyoruz.”