Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine dair İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 27’inci duruşması görüldü.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanık eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve başka suçlardan tutuklu sanıklar Mülkiye Başmüfettişleri Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç ile tutuksuz sanıklar Trabzon eski Emniyet Müdürü Reşat Altay ile Erhan Tuncel katıldı. Cinayetin azmettiricisi Yasin Hayal, C Şube Müdürlüğü görevlisi sanıklar Hamdi Egbatan, Özkan Mumcu ve Osman Gülbel de duruşmaya tutuldukları cezaevinden SEGBİS aracılığıyla görüntülü ve sesli olarak katıldı.

Duruşmada Akyürek'in çapraz sorgusuna devam edildi. Akyürek sorgu sırasında Celalettin Cerrah’ın kendisinden evrak imha talebini dönemin Başbakanına da aktardığını söyledi.

Dink ailesinin avukatı  Hakan Bakırcıoğlu Akyürek'e Cerrah’ın kendisinden evrak imha talebine ilişkin kimlere bilgi verdiklerini sordu. Akyürek, evrak imha teklifine dair bilgiyi dönemin Başbakanına da aktardığını söyleyerek, "Başbakan’ın makamına gittiğimde Başbakan’ın yanı sıra Adalet ve İçişleri bakanları da oradaydı. Başbakana F3 ve F4 raporlarını ve Cerrah’la yaptığımız görüşmeyi arz ettim. Trabzon’un gönderdiği evrakların imhası talebine yönelik olarak daha önceki görüşmede Başbakan’a ifade etmemiştim, bu toplantıda onu da ifade ettim" dedi.

"CERRAH'I GÖREVDEN ALMAK İSTEDİM"

Dink davasında savunma yapan dönemin Mülkiye Başmüfettişi Şükrü Yıldız, ilerleyen süreçte İstanbul'da belge üretilmeye başlandığını söyleyerek, "Bunun soruşturmayı saptırmaya yönelik olduğunu düşündüğümde Ahmet İlhan Güler'i görevden alma isteği oluştu ancak Cerrah'ı da almak istedim, Ankara istemedi bunu" dedi.

Duruşmasının 2’nci celsesi, verilen öğle arasının ardından Mülkiye Başmüfettişi Şükrü Yıldız’ın sorgusu ile devam etti.

Cinayete ilişkin müfettiş raporunda Dink'in öldürüleceğine ilişkin haber notuna yer vermediği iddia edilen Mülkiye Başmüfettişi Şükrü Yıldız da, ifadesinde dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'i görevden almak üzere İstanbul'a geldiği algısının oluştuğunu kaydetti.

İstanbul'a geldiğinde Ahmet İlhan Güler'i görevden almadığını söyleyen Yıldız, buna gerek de olmadığını ifade etti.

"İlerleyen süreçte İstanbul'da belge üretilmeye başlandı" diyen Yıldız, şunları aktardı: "Bunun soruşturmayı saptırmaya yönelik olduğunu düşündüğümde Ahmet İlhan Güler'i görevden alma isteği oluştu ancak Cerrah'ı da almak istedim, Ankara istemedi bunu. Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir'i de 'görevden alın' dedim, aldılar. Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay hakkında da değerlendirme yaptım. 'Daha yeni gelmiş göreve' dedim ama aldılar. 'Soruşturmayı sağlıklı yürütemiyorum' diyerek Ali Öz'ün de görevden alınmasını istedim ancak almadılar."

Yıldız, bilirkişiler Levent Yarımel ve Durmuş Demirbaş'ın sinyal bilgileri, teknik ve fiziki takip bilgilerini İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan istediklerini ancak kendilerine verilmediğini söylediklerini ifade etti.

Bilirkişilere, "Bu talebiniz Ceza Muhakemeleri Kanunu'ndaki İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması hükmüne uygun değil. İhmal ile ilgili bir incelemede bu bilgileri kullanamayız. Hata yapıyorsunuz. Bunun cevabını zaten vermezler" dediğini aktaran Yıldız, "22 Şubat'ta raporu verirken yazının cevabını vermediklerini söylediler. 7 sene sonra müfettiş Trabzon'a gidip dosyaya bakarken bu yazıyı görüyor. Cevabının olmadığını görünce Levent Yarımel'e 'Bu yazının cevabını neden almadınız' diyor. Yarımel de 'Şükrü Yıldız almamıza engel oldu' diyor" şeklinde konuştu.

Duruşma, Perşembe günü Yıldız’ın sorgusu ile devam edecek. (Kaynak: Dihaber)