Eski İçişleri Bakanı İsmat Sezgin, 90’lardaki faili meçhuller için “Birtakım ölümler, öldürmeler oldu. Devlet PKK’ye karşı Hizbullah’a göz yumdu” dedi.

BBC Türkçe, 5 bölüm olarak yayınlamaya başladığı ‘90’larda ne olmuştu?’ yazı dizisinin 3. bölümünde (4 Eylül Cuma 2015) dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin’in röportajına yer verdi. Sezgin, 90’larla ilgili olarak, “Birtakım ölümler, öldürmeler oldu” derken; devletin PKK’ye karşı Hizbullah’a göz yumduğunu söyleyerek, “Şimdi de Hüda-Par’a yakın” itirafında bulundu.

Güneydoğu’da çatışmaların ve faili meçhul cinayetlerin en yoğun yaşandığı 1991-1993 yılları arasında İçişleri Bakanlığı yapan İsmet Sezgin, ropörtajda “Dışarıdan birtakım kimseleri de görevlendirdi. Yani devlet, kendi görevlerini, devlet görevlisi olmayan birtakım kişilere yaptırmak istedi” dedi.

İsmet Sezgin, faili meçhullerle ilgili olarak da “ Birtakım ölümler, öldürmeler oldu. Çiller hükümeti, polisi, jandarmayı daha ziyade dahil etmek istedi. Dışarıdan birtakım kimseleri de görevlendirdi. Yani devlet, kendi görevlerini, devlet görevlisi olmayan birtakım kişilere yaptırmak istedi” diye konuştu. Sezgin, devlet görevlisi olmayan kişiler hakkında da, “Ben şahsen devlet görevlisi olmayan kişilerin devlet görevini bu şekilde yapmasının doğru olduğuna inanmıyorum. Tıpkı 12 Eylül askeri idaresinin Ermenilere karşı mücadelede yurtdışında yaptırdığı mücadele gibi” dedi.

"KIŞKIRTTI, TAHRİK ETTİ"

Sezgin’e sorulan devlet görevlisi olmayan kişilerin ne yaptıklarını ilişkin soruya ise Sezgin, “İstihbaratı onlar yaptı bir yerde. Bir yerde de gerekli kişileri kışkırttı. Bir yerde de gerekli kişileri ortadan kaldırmanın yollarını aradı. Bir kısmı da birbirini tahrik eder duruma geldi. O dönemde de Diyarbakır’da bir ikinci grup türedi. PKK’nın karşısında. Onlar da daha ziyade dinsel bir gruptu. Onlar da daimi olarak PKK ile mücadele içerisindeydi” cevabını verince, Hizbullah mı sorusuna da, “Devlet onlara da göz yumdu. Bir yerde bunları devlet olma mecburiyetinden, halkın bu konu nedeniyle büyük derecede sıkıntıya düştüğünden, bunu ortadan kaldırılmasını istediğinden kaynaklandı. Bu iyi niyetle yapılmıştır” ifadelerini kullandı.