Suriyeli Kürtler ile Beşar Esad yönetimi arasında Rusya'nın arabuluculuğunda yapılan müzakerelerde, 'Suriye'yi, özellikle de kuzeyini işgal etmek isteyen herhangi bir güce karşı koymak konusunda' mutabakat sağlandığı öne sürülüyor.

ABD’nin Suriye’den çekilme kararını açıklaması ve Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna harekâtı gündeme getirmesi sonrasında Suriyeli Kürtler ile Beşar Esad yönetimi arasında Rusya’nın arabuluculuğunda yapıldığı belirtilen görüşmelere dair ayrıntılar sızmaya devam ediyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Kürt yetkili, ‘Suriye’yi, özellikle de kuzeyini işgal etmek isteyen herhangi bir güce karşı koymak konusunda mutabakat sağlandığını’ söyledi.

Amerikan haber ajansı AP’ye konuşan yetkili, Şam ile Kürt yetkililerin ABD’nin çekilmesi sonrası oluşacak boşluğu doldurma amaçlı görüşmelerin sürdüğünü ve Suriyeli Kürt yetkililerin önceki hafta ziyaret ettiği Rusya’nın görüşmeleri desteklediğini söyleyerek, ‘atmosferin pozitif olduğunu’ ifade etti.

Yetkili, “Hepimiz Suriyeli olduğumuz için iki tarafı da memnun eden bir anlaşmaya varma umudu söz konusu” ifadelerini kullandı.

İngiliz ajansı Reuters da cuma günü servis ettiği haberde, Kürt tarafının Rusya aracılığıyla bir yol haritasını ve müzakere başlıklarını Esad yönetimine ilettiği belirtiliyordu.

Suudi gazetesi Şark ül Evsat’ta dün yayımlanan İbrahim Hamidi imzalı makalede ise YPG komutanı Sipan Hemo’nun gizlice Şam ile Moskova’yı ziyaret ettiği öne sürülüyordu.

Makalede, ‘Suriye hükümetinin Rusya’nın garantörlüğünde yerel bir Kürt yönetimini kabul etmesi karşılığında sınır noktalarının Suriye ordusuna teslim edileceği gizli bir anlaşma’ önerdiği iddia ediliyordu.

Kaynak: Duvar