İpekyolu Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü personelinin çevre temizliği programına Van Valiliği’nin ‘Eylem ve etkinlik yasağı’ gerekçe göstererek izin vermeyen polis, belediyeyi de abluka altına aldı.

31 Mart Yerel Seçimleri öncesi kayyım tarafından temizlik işlerinde çalışması amacıyla İş-Kur’dan istihdam edilen yaklaşık 180 personel yerel seçimlerin ardından geri çekildi. İş-Kur’un HDP’li İpekyolu Belediyesinin başvurusuna rağmen personel vermemesi üzerine İpekyolu Belediyesi kendi öz bütçesiyle 150 temizlik personelini işe aldı. İşçi alımının üzerinden aylar geçmesine rağmen alınan personelin ‘güvenlik soruşturması’ sonuçları gelmediği iş akdi sona erdi.

Valiliğin tutumu üzerine temizlik personellerinin rutin yaptıkları çevre temizliği aksadı. Bunun üzerine İpekyolu Belediyesi Eş Başkanları Azim Yacan, Şehsade Kurt, İpekyolu Belediye Başkan Yardımcısı Özlem Tüci, belediye müdürleri ve işten çıkarılan 166 personel kentte ‘gönüllü temizlik çalışması’ yapmak istedi. Ancak valiliğin kentteki etkinlik yasağını gerekçe gösteren polis, belediye binasını abluka altına alarak temizlik çalışmasına izin vermedi.

Gönüllü temizlik çalışması yapmak isteyen ancak polis tarafından engellenen Belediye Eş Başkanları Şehsade Kurt ve Azim Yacan, belediyenin hizmet binasında Valilik tarafından işine son verilen emekçilerle birlikte bir basın açıklaması düzenledi.

YACAN: İNSANLARIMIZ CİDDİ BİR SAĞLIK SORUNU İLE KARŞI KARŞIYA BIRAKILMIŞTIR

İpekyolu Belediye Eş Başkanı Azim Yacan, “Biliyorsunuz bu kentin en temel sorunlarından biri olan Çevre ve Temizlik Sorununu çözmek adına attığımız bir adım vardı. Göreve geldiğimiz gün bu alanda çalışma yürüten İş-Kur çalışanlarının geri çekilmesi ve İş-Kur’a yaptığımız başvurulardan sonuç alınamayınca çevre temizliği sorununun acil durum olmasından kaynaklı temizlik işçisi alımı yaptık. Bununla ilgili güvenlik soruşturma dosyası için gerekli evrakları da yetkili makamlara gönderdik ancak herhangi bir sonuç tarafımıza iletilmedi. Üzerinden aylar geçmesine rağmen güvenlik soruşturması sonuçları elimize ulaşmadı. Çalışan emekçi arkadaşlarımızın görev süresi dün sona erdi. Şu anda İpekyolu ilçemiz kirlilikle karşı karşıya. İnsanlarımızın yaşamı şu anda tehdit altındadır. Dolayısıyla arkadaşlarımızın işlerine devam etmeleri için gerekli girişimlerde bulunduk ve güvenlik soruşturması sonuçlarının tarafımıza iletilmesini istedik ama bu yapılmadı. Kentin en temel sorunu olan temizlik sorunu halkımızı mağdur edecektir. Çalışan emekçi arkadaşlarımız mağdur olmuştur ve amaç bizimle halkımızı karşı karşıya getirmektir” diye konuştu.

‘HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDADIR. SORUMLU İSE VAN VALİLİĞİ’DİR’

Yacan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün burada en rutin, en hayati çalışma olan temizlik çalışmasını yapmak istedik ama belediyemizin etrafını abluka altına alan polisler buna izin vermedi. Eğer Valilik bize güvenlik soruşturmasını gönderseydi bugün bunları yapmamıza ihtiyaç bile kalmazdı. Söz konusu HDP’li Belediyeler olunca kamu kurumu yöneticileri devlet memuru kimliğini bırakıp siyasi bir kimliğe bürünüyorlar. İlk göreve geldiğimizde İş Kur’dan işçi istememize rağmen verilmemesi bu yaklaşımın bir sonucudur. Kamu kurumu yöneticileri taraflı bir durumdadır. Arkadaşlarımızla birlikte gönüllü bir biçimde temizlik çalışması yapacaktık ama bize izin verilmedi. Bunu anlamıyoruz. Bizim çalışmamız alınan eylem ve etkinlik yasağının dışında rutin bir kamu hizmetidir. Maalesef böylesi bir tutumla karşı karşıya kaldık. Bu tutumu kınadığımızı halkımıza kamuoyuna duyuruyoruz. Arkadaşlarımızın güvenlik soruşturmalarının sonuçlarının bize iletilmesi konusunda Valiliğe çağrıda bulunuyoruz. Bu kente bunu yaşatmaya kimsenin hakkı yok. Bu kentin gelişmeye ihtiyacı var. Zaten dezavantajlı bir bölgede yaşıyoruz. Bu engellemelerle, yasaklarla bir sonuç alınamaz ve kaybeden bu kent olacaktır. Valilik makamının bize dönüş yapmasını talep ediyoruz. Yoksa bu kent ciddi bir çevre ve halk sağlığı sorunu ile karşı karşıya kalacaktır. Bunun sorumlusu ilgili makamlar ve Valilik olacaktır.”