Bugün Newroz, Batman, Van, Mersin, Şırnak'ın Cizre ve Urfa'daki Viranşehir'de kutlanacaktı. Newroz'u kutlamak isteyenlere polis, gaz bombaları, cop ve tazyikli su ile müdahale etti.

 

En sert müdahalelerden biri Mersin'de oldu.

 

Mersin'de, Mersin Valiliği tarafından bugün yapılması için izin verilen, ancak İçişleri Bakanlığı tarafından iptal edilen Newroz kutlamalarında polisin tutumunu Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü bianet'e anlattı.

 

KÜRKÇÜ: "YUMRUK VE KALKAN DARBELERİ YEDİK"

Kürkçü, 20 Mart kutlamaları için bildiriminin daha önceden yapıldığını ve İçişleri Bakanlığı'nın iptal genelgesi çıkana kadar bu bildirimin geçerli kaldığını, binlerce kişinin de bu bildirime göre hareket ettiğini söyledi.

 

Kürkçü, Mersin'de alana karşı yürüyüşe geçildiği an grupların polis tarafından dağıtıldığını ifade etti.

 

"Saldırı giderek sertleşti. Benim de içinde bulunduğum topluluğa hem copla saldırıldı, hem de gaz sıkıldı. Kafama sıvılaştırılmış gaz geldi, bu zararlı bir şey. Arada yumruk ve kalkan darbeleri de yedik. Durum budur. Yerlerde yüzlerce fişek kapsülü var."

 

"On kadar yönetici miting alanına girmeyi başardık ama elbette istediğimiz bu değildi. Şimdi miting alanından ayrıldık, mahallelere doğru dağılıyoruz, halkla birlikte kutlamaya çalışacağız."

 

"TARİH TARTIŞMASI BU YILA KADAR SORUN OLMADI "

Osmaniye ve Ceyhan'da daha önce yapılan bildirimlere uygun olarak Newroz kutlamalarının gerçekleştiğini belirten Kürkçü şöyle konuştu.

 

"Mersin Valisi ve Emniyet Müdürü tamamen çıldırmış gibi görünüyor. Halka karşı çok sert müdahalede bulunuluyor, havaya ateş açıldı. Bu şehrin yönetimi ne yaptığını bilmez halde. Siyasi bir korkunun bedelini halka saldırarak ödetiyorlar. Bizim geri çekilmemiz mümkün değil; halk nereye gidiyorsa onun yanında duracağız."

 

Bu yıla kadar Newroz'un hangi tarihte kutlanacağının bir tartışma konusu olmadığını hatırlatan Kürkçü, "Prensipte daima en büyük kitlesel kutlamalar en yakın pazar günü olurdu. Bu tartışmayı hükümet yarattı" dedi.

 

"POLİS BİBER GAZI ATMASA KİM NEYE OLAY ÇIKARACAK?"

Kürkçü'yle konuşmamız sırasında yanındakiler gözaltına alınmak istendi. Kürkçü, polisle konuşmaya gittiğinde telefonu yanındaki Mersinli bir kişiye verdi.

 

Ramazan Kortar şöyle söyledi: "Kürdüz biz, insanız, Müslümanız. Bize neden zulmediyorlar, neden bize hakaret ediyorlar. Kardeşiz diyorlar. Ben böyle kardeşlik bilmem, başkasıyla kardeş olsunlar. Biz kardeşsek bizim de bayrağımız, bizim de partimiz olmalı. Yoksa nasıl eşit kardeş olacağız?"

 

Daha sonra telefonu alan 23 yaşındaki Baran Kader ise şöyle dedi: "Bunları yapmalarına gerek yoktu. Biz bayram kutlamak istiyorduk. Ne var bunda? Polis bize biber gazı atmasa kim neye olay çıkaracak? Biz ateş yakıp şarkı söyleyecektik, olay çıkartmayacaktık."

 

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Akdeniz İlçe Belediye Başkanı BDP'li Fazıl Türk, Tırmıl Alanı'na oturma eylemine başladı.

 

Newroz, 2011'de 20 Mart Pazar günü kutlanmıştı. Daha önceki iki yıl haftasonuna denk geldiği için 21'inde kutlanmıştı. (bianet)