Gezi direnişinden sonra polis konaklama merkezine dönüşen Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) restorasyon çalışmaları ile ilgili Bakanlık, bilgi talebine yanıt vermiyor. Eski Bakan Ertuğrul Günay, “Çürümeye terk edildi” derken, Kültür Sanat-Sen ise savcılığa suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

İstanbul’da opera ve balenin merkezi niteliği taşıyan Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) restorasyon çalışmaları 2013 Mayıs’ından beri yapılmıyor. Bakanlık, restorasyonun durdurulması veya başlama tarihi ile ilgili herhangi bir bilgi vermezken AKM, polislerin yaşam alanına dönüştü. Kültür ve Turizm Bakanlığı, istediğimiz bilgi talebine yanıt vermezken, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Hürriyet’e “2013’ün sonuna yetiştirilmesi amaçlanıyordu. Bir yıl kadar çalışma yapıldıktan sonra 2013’ün mayıs ayında durduruldu. Başbakan orayı ‘barok kültür merkezi’ olarak düşündüğünü açıklamıştı. Başbakan’ın açıklamasından sonra Bakanlık çalışmaları durdurdu. Müteahhitler de bu duruma itiraz etmedi. Gezi Parkı olaylarından sonra da bir yıldır polis noktası olarak çürümeye terk edildi” dedi.

DEĞERLENDİRMELER SÜRÜYOR

Bakanlık’tan AKM’yle ilgili en son açıklama 21 Haziran 2013’te Kültür Sanat-Sen’in dilekçesine yapıldı. Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, Sendika’nın “Restorasyon çalışmalarını hangi gerekçe ile durdurdunuz” sorusuna, “AKM ile ilgili Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen iş ve işlemler, mevzuat kapsamında ilgili Bölge Koruma Kurulu görüşü doğrultusunda sürdürülmektedir. Kurul ile Genel Müdürlüğümüz arasında değerlendirilmekte olan konuların karara bağlanmasını takiben AKM ile ilgili iş ve işlemlere devam edilebilecektir” yanıtını verdi.

SUÇ DUYURUSU YAPILACAK

AKM’nin son zamanlardaki fotoğraflarını da çeken Kültür Sanat-Sen Başkanı Yavuz Demirkaya ise şunları aktardı: “AKM polis merkezi olmuş durumda. İnşaatın içerisine böyle bir düzenleme yapılması çok ilginç. Buraya bir çivi çakılsa, koruma kurulu kararı olması gerekiyor. İçeride ciddi anlamda bir tahribat yapıldı; ancak içerideki süreci öğrenemedik. Restorasyon çalışmaları Başbakan’ın emri ile durdu. Sabancı Vakfı’na 30 milyon TL’lik sponsorluk parası iade edildi mi, edilmedi mi? O da belli değil. Savcılığa suç duyurusunda bulunacağız.”