Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Abdullah Cömert davasının Balıkkesir’de görülen davasında, sanık polisin getirilmediği duruşmada savcı uyudu. Dava, 3 Şubat’a ertelendi.

Gezi direnişinde Hatay’da 2 Haziran 2013 tarihinde polisin attığı gaz bombasının başına çarpması sonucu yaşamını yitiren Abdullah Cömert’i öldüren polisin yargılandığı dava Balıkesir Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya, Abdullah Cömert’in Ailesi ve yakınları ile Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm ve babası Sami Elvan, Ahmet Atakan’ın babası Ali Atakan, Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük ile bazı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri ve çok sayıda avukat katıldı.

Duruşma öncesi adliye önünde bir konuşma yapan Anne Hatice Cömert, “Ben yaşlı, hasta bir kadınım. Ancak Abdullah ve sizin hatırınız için, adalet için, hesap sormak için Balıkesir’e geldim. Bu katillere kim cesaret veriyor, kim emir verdiyse Allah onu kahretsin, belasını versin” dedi. Ağabey Adnan Cömert de “Çünkü biz aile olarak adalet istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz” dedi.

SAVCI UYUDU, 'PARDON' DEDİ

Abdullah Cömert davası görülürken savcı uydu.

Duruşma görülürken uyuyan Savcı Baki Çalışkan, uyarılar üzerine uyandı. Uyuması tepki toplayan savcı ‘pardon’ demekle yetinirken, kendisini görüntüleyenleri salondan attırdı. Yaşananlara tepki gösteren avukatlar da mahkeme heyetinden yeniden uyumaması için savcının uyarılmasını istedi.

Duruşmada söz alan avukatlar “Mahkeme, avukatları ve aileyi bin 300 kilometre öteden buraya getiriyor da, polisi neden buraya getirmiyor” diye sordu, tepkilerini dile getirdi. Avukatlar, mahkemenin, yargılama yetkisini yitirmiş olduğunu ve bağımsız karar veremeyeceğini söyledi.

Avukatların duruşma salonundaki polislerin dışarıya çıkarılması yönündeki talebi üzerine, Ağabey Adnan Cömert tepkisini “Katiler, katil polisler, Bizim paramız yok ama bu kadar insan bizi savunuyor. Katiler, korkaklar” sözleriyle ifade etti.

Verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti, duruşmayı 3 Şubat 2015 tarihine erteledi.

NE OLMUŞTU?

Abdullah Cömert, Hatay’ın Antakya ilçesinde Gezi Parkı direnişinde 3 Haziran 2014’te Armutlu Mahallesi ile Elektrik Mahallesi civarındaki eylemde Yıldız Sokak içindeyken başından vuruldu. Cömert, kaldırıldığı Antakya Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

İstanbul 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun 21 Ağustos 2013 tarihli raporuna göre, “ölümünün gaz fişeğinin kafaya isabet etmesi ile oluşan kafatası kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti sonucu meydana geldiği, kafaya gaz fişeği çarpması sonucu yaralanmayla ölüm arasında illiyet bağı bulunduğu” tespit edildi.

Savcılık saat 23:00-23:15 saatleri arasında bölgedeki akrep araçlarından hangisinden ateş edildiğini tespit etmek için kamera görüntülerini inceledi. Dosyadaki görüntülerden, Cömert’in vurulduğu fişeğin, 31 A 6297 plakalı beyaz renkli araçtan atıldığı, fişeği atanın da bu araçta görev yapan Hatay Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı çalışan polis Ahmet Kuş olduğu tespit edildi.

14 Nisan 2014’te kabul edilen iddianameye göre Kuş, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 81/1 ve  21/2. maddeleri uyarınca “olası kasıtla insan öldürmekle” suçlanıyor. Hakkında 25 yıla varan hapis cezası isteniyor.

24 Temmuz’da dava Yargıyat 5. Daire Ceza Mahkemesi tarfından Antakya’dan Balıkesir’e gönderilmişti. (imc)