Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Ermenistan Cumhuriyet Başsavcısı Kevork Kostanyan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Yüksek Dairesi’nde görülecek olan, “Perinçek-İsviçre” davasına katılım için Ermenistan’ın resmen başvuruda bulunacağını açıkladı. 

AİHM, “Perinçek-İsviçre” davasına ilişkin 17 Aralık 2013’te açıkladığı kararında, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Ermeni Soykırımı’nı inkâr ettiği ifadelerinin gerekçe gösterilerek İsviçre’de yargılanıp mahkûm edilmesini, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesine aykırı olduğunu öne sürmüştü.

İsviçre hükümeti, soykırımı inkâr etmenin “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirilemeyeceği görüşünü savunarak, AİHM Yüksek Dairesi’ne temyiz başvurusunda bulunmuştu. AİHM Yüksek Dairesi, İsviçre’nin müracaatını değerlendirerek, 2 Haziran 2014’te temyiz başvurusunu kabul etmişti.

ERMENİSTANLI HUKUKÇULAR “MEYDAN BOŞ DEĞİL” DEDİ

Ermenistan Cumhuriyet Başsavcısı Kevork Kostanyan, davaya katılım için son tarih olan 26 Ağustos 2014’e dek Ermenistan’ın resmen başvuruda bulunacağını söyledi. Kostanyan ayrıca, Ermenistanlı avukatlardan oluşan bir hukukçular grubunun da bu yöndeki çalışmaları destekleyeceğini açıkladı.

Ermenistanlı hukukçu Vahe Krikoryan ise konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, AİHM’de görülen “Perinçek-İsviçre” davasına daha önce Türkiye hükümetinin müdahil olduğunu hatırlatarak, Ermenistan tarafının ise herhangi bir hukuki girişimde bulunmamış olmasına dikkat çekti. Krikoryan, bu kez “sessiz bir ortam” olmayacağını belirterek, Ermenistan tarafının da eşdeğer hukuksal girişimlerde bulunacağını bildirdi. 

KATILIM KONUSUNDA TÜRKİYE’DEN AÇIKLAMA YOK

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilen ve geçtiğimiz aylarda serbest bırakılan Doğu Perinçek, İsviçre’de 2005 yılında çıkarılan Ermeni soykırımını inkâr yasasının ardından bu ülkeye giderek katıldığı konferans ve toplantılarda 1915’te yaşananların soykırım olduğunu inkâr eden konuşmalar yapmış ve bu nedenle İsviçre mahkemesi tarafından 90 gün hapis cezasına mahkûm edilmişti.

Temyiz başvuruları reddedilen Perinçek’in mahkûmiyeti daha sonra para cezasına çevrilmişti. İsviçre mahkemesi önünde kaybeden Perinçek 2008 yılında AİHM’e başvurmuş, Türkiye hükümeti de 2010 yılında Perinçek’in yanında davaya müdahil olmuştu.

Dünya genelindeki soykırım ve ırkçılık karşıtı örgütler, AİHM Yüksek Dairesi’nin kabul ettiği temyizin ardından yeniden değerlendirilecek olan “Perinçek-İsviçre” davasına odaklanırken, Türkiye’deki ırkçılık karşıtı kurum ve oluşumların davaya katılıp katılmayacağı ise belirsizliğini koruyor. (BA)