Türkiye'nin tek Ermeni köyü olan Hatay'ın Vakıflı Köyü'nde düzenlenen ayinle 'Meryem Ana Yortusu' kutlandı. Ayine Suriye, Almanya, Lübnan başta olmak üzere, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen Ermeniler katıldı.

Hatay'ın Samandağ İlçesi'ne bağlı Vakıflı Köyü'nde gerçekleştirilen ayinde 'Meryem Ana Yortusu' hakkında açıklama yapan Patrik Vekili Aram Ateşyan, öncelikle tüm İslam aleminin Ramazan ayını kutladığını söyledi.

Ateşyan, Müslümanların tuttukları oruçların kabul olabilmesi için, hayır işleri ve dualarını da yapmalarını önerdi. Ateşyan "'Meryem Ananın Yortusu' günü, Meryem Ana'nın göğe alınış yortusu olarak geçer ve Ağustos ayının 15'ine yakın Pazar günü biz Ermeniler tarafından kutlanır. Diğer kiliseler aynı ayini ayın 15'inde yapar. Bu günde dünyanın her tarafından Ermeniler bayramı kutlamak için Vakıflı'ya gelir. Bu sene kutsal Ramazan Bayramı'na denk geldi. İki Semavi dinin aynı anda, birisi kutsal Ramazan Bayramı'na hazırlanırken, diğeri de Meryem Ana'nın bu en önemli yortusunu birlikte kutlamaktayız. Burada sadece Ermeniler değil, her dinden, mezhepten, inançtan insan birlik ve beraberlik içerisinde bu bayramı kutlamaktadır. Oruç döneminde İslam kardeşlerimin oruçlarının hayırlı olmasını diliyorum. Oruç dua ve hayır işleri olmadan kabul değildir. İnanıyorum ki, herkes bunun farkında ve orucun kabul olması için hayır işleri yapılacaktır. Bu gün Hıristiyanlar için aynı zamanda Anneler Günü'dür. "

Ateşyan, Vakıflı'daki Ermeni Kilisesi'ne yıllardan sonra ilk kez din adamı atamasının yapıldığını da müjdeleyerek, "Bugün bizim kilisenin başka bir mutluluğu var. Senelerden beri bu kilisede din adamı yoktu. Yeni takdis ettik. Peder Avediş'i buraya gönderdik. İnanıyoruz ki, cemaatimiz bundan sonra ruhen daha çok tatmin olacaklardır. İmanla bu kiliseyi dolduracaklardır" diye konuştu.

Suriye'nin Halep kentinden gelen Sarkıs Kassargıan, Suriye'de de aynı bayramı yaşadıklarını ancak bu yıl Türkiye'yi tercih ettiğini söyledi. İnsanların burada mutlu olduğunu gördüğünü anlatan Kassargıan, insanların bu şekilde yaşamaya devam etmelerini diledi.

Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartun da, Türkiye'nin tek Ermeni köyü olan Vakıflı'da misafirlerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ERMENİLER KUTSANMIŞ ÜZÜM YEDİ

Ermeni vatandaşlar bugün düzenlenen ayinle ilk kez bu yılın mahsulü olan üzümü yedi. İnanışlarına göre, bu yıl hasat edilen üzümden ilk kez yapılan 'Meryem Ana Yortusu' ayininde Papaz tarafından kutsanan üzümü yiyen davetliler, pişirilen 'Hrise'yi de (bir çeşit buğdaylı etli yemek) Patrik Vekili Ateşyan tarafından kutsanmasının ardından yedi.

Meryem Ana Yortusu için hazırlanan 8 ayrı kazanda pişirilen Hrise için 8 koyun kesildi ve 150 kilo buğday kullanıldı. (Haberler.com)