"Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De" girişimi bugünkü Taksim Gezi Parkı’nın bulunduğu yerde 1919’da dikilen, ancak sonra yok edilen anıtı yeniden dikmeye hazırlanıyor.

Girişimin sözcüsü Cengiz Algan, söz konusu arazinin aslında bir Ermeni mezarlığı olduğunu ve 1919’da burada bir Ermeni soykırımı anıtı dikildiğini hatırlatarak, geçmişin unutturulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Algan, Gezi Parkı direnişinin on ikinci gününde, 9 Haziran Pazar saat 19.00’da Ermeni soykırımı anıtını dikeceklerini söyledi.

'ÜZERİNDE TEPİNDİĞİMİZ GEZİ PARKI'NIN MERDİVENLERİ ERMENİ MEZAR TAŞLARINDAN YAPILMIŞTIR'

Üzerinde Gezi Parkı'nın da bulunduğu, Harbiye Orduevi'nin bir bölümünü kapsayacak şekilde uzanan bu arazinin 1560 yılında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından, padişahı ölümden kurtaran Ermeni aşçısı Manuk Karaseferyan'ın isteği üzerine Ermenilere mezarlık olarak tahsis edildiğini belirten Algan, “Ama bu arazi yağmalanmış, 1940'ta tek parti diktatörlüğü döneminde de Ermenilerin arazi üzerinde hukuken hiçbir hakları kalmamıştır. Bugün üzerinde hepimizin tepindiği Gezi Parkı'nın merdivenleri oraya gömülen Ermenilerin mezar taşlarından yapılmıştır” dedi.

'BİR GÜN GERÇEK BİR SOYKIRIM ANITI DİKİLMESİNİ UMUT EDİYORUZ'

Bugün Divan Oteli'nin bulunduğu bölgeye ise, 1919'da, yani soykırımdan dört yıl sonra, bir Soykırım Anıtı dikildiğine, daha sonra ise yıktırıldığına dikkat çeken Algan, “Bunların her ikisi de geniş toplum tarafından pek bilinmeyen şeyler. Özgürlük mücadelesinin simgesi haline gelen Gezi Parkı'nda bu bilginin de hatırlanmasını istedik. Gezi'de direniş sürerken insanlar 'Kürtleri çok yanlış tanımışız, özür diliyoruz' gibi, duymaya hiç alışık olmadığımız güzel sözler söylüyorlar. Ermenileri ise neredeyse hiç tanımıyoruz. Çünkü yok edildiler. Ama hala on binlerce Ermeni var. Atalarının bu topraklarda öldüğünü kanıtlamaya çalışıyorlar. Biz de soykırımın hatırlanmasını, onunla yüzleşilmesini, gerçekler kendisinden saklandığı için bilmeyenlerin bilmesini istiyoruz. Gezi Parkı'na gelen insanların, '1919'da burada bir soykırım anıtı varmış' bilgisiyle ayrılmasını istiyoruz. Bir gün orijinal yerine, gerçek bir soykırım anıtının dikilmesini umut ediyoruz” diye konuştu. (ANF - Zeynep Kuray)