Askerlik görevinin bitimine 23 gün kalan er Sevag Şahin Balıkçı, iddiaya göre, şakalaştığı yakın arkadaşının silahından çıkan kurşunla şehit oldu. Yakınları Sevag’ın, ‘Ermeni katliamı’nın yıldönümü olan 24 Nisan’da şehit oluşunu “Kötü bir tesadüf” diye yorumladı. Baba Garabet Balıkçı “Oğlumu şehit olarak görmüyorum. Bir şehit kaza kurşunuyla ölmez” dedi. Aile, ölümün araştırılmasını da istedi.

Sevag Şahin Balıkçı, Kınalı-ada’nın sevilen gençlerindendi. Annesi Ani, adanın ihtiyar heyetindeydi. Babası Garbis ise Kapalıçarşı’nın tanınan kuyumcuları arasındaydı. Sevag, Yıldız Teknik Üniversitesi Seramik Bölümü’nü bitirdikten sonra askerlik görevine başladı. Usta birliği için Batman Kozluk’a bağlı Gümüşörgü Karakolu’na gitti. Geçen 1 Nisan doğum günüydü. Görevinin bitimine sayılı günler kalmıştı. 17 Mayıs’ta evine dönecekti.

Eniştesi Murat Şant Özder’in anlatımına göre Sevag’ın birliğini çevreleyen çitler sel dolayısıyla zarar gördü. Önceki gün, 24 Nisan’da verilen ilk emir, çitlerin onarılması oldu. Saat 08.00 sularıydı. Sevag ile yakın arkadaşı olan asker, onarım yapan arkadaşlarının güvenliğini almakla sorumlu kılındı. Askeri yetkililerin aileye verdiği bilgiye göre iki asker arasında şakalaşma başladı. Bir anda arkadaşının silahı patladı ve karnına kurşun isabet eden Sevag şehit oldu.

İsmi açıklanmayan er tutuklanırken askeri yetkililer ölümü haber vermek için harekete geçti. Ancak Sevag’ın ailesi üç hafta önce Şişli’den Kadıköy’e taşındığı ve askerde ilk evin adresi bulunduğundan, bu bilgi ilk elden ulaştırılamadı. Saatler sonra haber ajanslarına düştü. Aile, oğullarının ölümünü internetten öğrendi.

Askerin cenazesi dün Diyarbakır’dan askeri törenle İstanbul’a uğurlandı. Sevag’ın eniştesi Özder, iddia edildiği gibi kaza ihtimali üzerinde durduklarını belirtti. Ölümün 24 Nisan’a denk gelişini “kötü bir tesadüf ve şanssızlık” diye nitelendiren Özder, kasıt aramadıklarını ve 24 Nisan ile ilişki kurmadıklarını kaydedip “Manipüle edilmesini istemiyoruz” dedi. Özden, Sevag’ı da “Antipati uyandıracak biri değil” diye anlattı.

Özder, Sevag’ın, kendisini vuran askerle yakın arkadaş olduğunu, hatta bir gece önce çiğ köfte partisi yaptıklarını belirtti. Özder, ifade tutanakları ve otopsi raporu ellerine ulaşınca hukukçularca inceleteceklerini belirtti. Özder, inceleme için Batman’a gideceklerini ve askeri yetkililerin kolaylık sağlama sözü verdiklerini ekledi. Genelkurmay dün bir binbaşıyı taziye ve diğer işlemleri bildirmesi için görevlendirerek, eve gönderdi. Yetkililer, Feriköy’deki kilisede yapılacak cenazede askeri tören önerdi, ancak aile reddetti.

Genelkurmay inceliyor
Genelkurmay kaynakları ise savcılığın olaya el koyduğunu, idari ve adli incelemenin başlatıldığını söyledi. Bu aşamada açıklama yapılmayacağını söyleyen kaynaklar, incelemenin sonucunun beklenmesi gerektiğini ifade etti.

Cenaze töreni

Sevag Şahin Balıkçı’nın Cenaze Merasimi 27 Nisan Çarşamba günü 13:00 - 15:00 arası Feriköy Surp Vartanants Ermeni Kilisesi’nde yapılacak.

RADİKAL