Ermenek’te 18 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan maden faciası duruşmasında tutuksuz sanık Yavuz Özsoy hakkında tutuklanmasına kararı verildi.

Karaman’ın Ermenek ilçesinde 7,5 ay önce meydana gelen ve 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili 3’ü tutuklu 16 sanıklı davanın görülmesine dün devam edildi.

İMC'de yer alan habere göre, duruşma sanık avukatlarının savunması ile başlarken avukatların savunmalarına aileler tepki gösterdi. Suçun ve ihmalin maden sahibi işverene ait olduğunu belirten Abdullah Özbey’in avukatı, “Faaliyeti durdurulan şirketin yeniden çalışmasına Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) izin vermişse, nedensellik bağı kopmuştur. Sondaj makinesinin alınmadığını öngörememiş olabilir” diyerek, Rödovansçı Cenne firması ve sahibi Özbey’in suç ve ihmalinin olmadığını iddia etti.

Mağdur vekili ÇHD avukatlarından Gülşen Uzuner ise, “En büyük patron kimse en çok o sorumludur. Tercih ve talimat ondan gelir, sıralı olarak da devam eder” diyerek, kimsenin sorumluluktan kaçamayacağını belirtti.

İŞ CİNAYETİ’ KAVRAMINA TEPKİ


Sanık vekilleri iş cinayeti kavramının kullanılmasına da tepki gösterirken, “İş cinayeti deniyor sabahtan beri, böyle bir şey yok. Biz yasalara göre yargılanıyoruz. Ceza Kanunu’nda böyle bir suç yok” diyerek savunma yaptı.

Ardından söz alan teknik nezaretçi Ali Kurt’un avukatı, kusurun müvekkiline yüklenilmek istendiğini belirterek, diğer sanıkları suçladı.
Ardından savcılık makamı mütalaa vererek tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına ve daimi nezaretçi Yavuz Özsoy’un da yakalanarak tutuklanmasını talep etti. Ara karar için çekilen mahkeme heyeti Savcılığın talebini kabul etti. Dava 7 Temmuz 2015 tarihine ertelendi.

NE OLMUŞTU?

28 Ekim 2014’te Karaman’ın Ermenek İlçesi’ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarında Has Şekerler Madencilik şirketine ait kömür ocağında yaşanan iş cinayetinde madende yaşanan su baskını sonucu 18 işçi mahsur kalmış, 38 gün süren arama kurtarma çalışmalarında işçilerin cansız bedenine ulaşılmıştı.

18 işçinin mahsur kaldığı iş cinayetine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan şirket sahibi Saffet Uyar savcılık ifadesinde, kazayı öngörmediklerini ve böyle bir kazayı tahmin etmediklerini söylemişti.

30 Ekim’de ocağın işletmecisi Has Şekerler Madencilik yaptığı açıklamada “doğal bir afetten bahsediliyor” denilmişti.

İş cinayetiyle ilgili gözaltına alınan maden ocağı işletmecisi Saffet Uyar, maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey, maden sahasının ruhsat sahibi şirketin şube müdürü Mehmet Zeybek ve maden mühendisleri Ali Kurt ile Yavuz Özsoy taksirli öldürme suçundan tutuklanmıştı.

İş cinayetiyle ilgili tutuklanan 5 kişiden 2’si Özsoy ile Zeybek tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.