Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının izniyle, Silopi’de 13 yıl önce gözaltına alındıktan sonra kaybolan Ebubekir Deniz ve Serdar Tanış için Dargeçit ilçesinde bir mezar açıldı.

Mezardan alınan kemik örnekleri İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderildi. Kemiklerin bulunması sonrasında açıklama yapan Serdar Tanış'ın babası Şuayip Tanış, oğlunun örf ve adetlere uygun olarak gömülmediğini, buna müsaade edilmediğini” belirten Tanış "Bu mezarlığın yüzde yüz onun olduğuna inanıyoruz. Biz bütün yetkililerden kamuoyundan aydınlardan devlet büyüklerinden Ebubekir Deniz'in de bulunmasını istiyoruz" dedi.

Dargeçit Cumhuriyet Savcısı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi yöneticileri ile kayıp yakınlarının gözetiminde Dargeçit Belediyesi Mıcır Sefa Mezarlığı'nda  açılan mezardan kemik parçaları alındı. Alınan kemik örnekleri İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderildi. Söz konusu kemik parçaları, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 2001 yılında gözaltına alındıktan sonra kaybolan Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz'in yakınlarından alınacak DNA örnekleriyle karşılaştırılacağı belirtildi.

Öte yandan, açılan mezardaki kemiklerin battaniye ve elbise içerisinde bulunduğu belirtilirken İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, geçmişte yaşanılmış kirli savaşların izlerini boşaltılmış köylerde ve kuyularda aradıklarını söyledi.

‘MECLİS KAYIPLAR OLAYINA EL ATSIN’

2001 yılında kaybettirilen Tanış ve Deniz'inde bu kirli savaşın mağdurları olduğunu belirten Kuzu, faili meçhul cinayetlerinin faillerinin ortaya çıkması ve yargılanması için meclisten bir araştırma komisyonun kurulmasını istediklerini belirtti.

Faillerin ortaya çıkması için ailelerin ve insan hakları aktivistlerin çabaları yetersiz kaldığını ifade eden Kuzu, şöyle konuştu: “Meclis'in iradesinin de buna bir ek olması gerekmektedir. Bizler bu olayın takipçisi olacağız. Bugün bu mezarlıkta Tanış ve Deniz'in yanı sıra başka faili meçhul insanlarda burada olabilir. Meclis'in bir an önce bir araştırma komisyonu kurmasını istiyoruz. Aynı zamanda bu olayın faillerinin kim olduğu kamuoyu tarafından bilinmektedir. Ergenekon soruşturmasından yargılandılar ancak Fırat'ın doğusuna geçilmedi."

Tanış'ın kardeşi Avukat Hekim Tanış ise alınan kemiklerin Adli Tıp Kurumuna gönderileceğini belirterek, Tanış ve Deniz'in yakınlarından alınacak DNA örnekleri ile eşleştirileceğini söyledi.

Mezarda battaniye ve askeri kıyafetlerin bulunduğunu bildiren Tanış, "Burada dikkat edilmesi gereken konu, yapılan kazıda cesedin battaniye ile sarılarak  gömüldüğü görülmesidir. Askeri kıyafet de var" dedi.

Tanış'ın babası Şuayip Tanış ise Kürtçe yaptığı açıklamada, görgü tanıklarının oğlunun Dargeçit ilçesine getirildiğini burada gömüldüğünü söylediklerini kaydetti.

Oğlunun örf ve adetlere uygun olarak gömülmediğini, buna müsaade edilmediğini belirten Tanış "Bu mezarlığın yüzde yüz onun olduğuna inanıyoruz. Biz bütün yetkililerden kamuoyundan aydınlardan devlet büyüklerinden Ebubekir Deniz'in de bulunmasını istiyoruz" diye konuştu