Kemal GÖKTAŞ / kemal-goktas.blogspot.com

Hrant Dink cinayetini Ergenekon örgütünün Trabzon'daki hücresinin işlediğini iddia eden istanbul özel yetkili savcısı Hikmet Usta'nın, esas hakkındaki mütalaasında zanlılarla Ergenekon arasındaki bağlantıyı gösteren delillere ulaşılamamasına gerekçe olarak gösterdiği telefon kayıtlarının imha edilmesi işlemi Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından yapıldı.

Trabzon Emniyeti ile İstanbul Başsavcılığı arasındaki yazışmalarda ise kuşkulu birçok konu ortaya çıktı. Emniyet, savcılığa Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in dinleme kayıtlarını önce detay bilgiler olmadan gönderdi. Savcılığın eksikliğin giderilmesi isteyince bu defa kayıtların imha edildiğini bildirdi. Trabzon Emniyeti'nin savcılığa Alperen Ocakları eski Başkanı Mustafa Öztürk'ü dinlemediğine ilişkin verdiği bilginin de doğru olmadığı ve Öztürk'e ait kayıtların cinayetten sadece 2.5 ay önce imha edildiğine ilişkin tutanak bulunduğu anlaşıldı.

Özel yetkili savcı Usta, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Ergenekon'un Trabzon'daki hücre yapılanmasına dahil olduğunu iddia ettiği sanıklar ile Ergenekon'un kesin bağlantısının kurulamadığını, bunun sebebinin de Erhan Tuncel, Yasin Hayal ile Mustafa Öztürk'e ait GSM kayıtlarının 01.11.2006 ve 04.04.2007 (cinayetten 15 gün sonra) tarihli tutanaklarla imha edilmesi olduğunu belirtti.
Usta'nın dikkat çektiği imha işlemlerinin Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından yapıldığı ve daha sonra konuyu soruşturan müfettişlerin yapılan işlemi hukuka uygun bularak imha kararını verenler hakkında işlem yapılmasına gerek olmadığı yönünde rapor düzenlediği ortaya çıktı.

TRABZON EMNİYETİ ÖNCE DVD'Yİ EKSİK GÖNDERDİ
Dink cinayetini soruşturan İstanbul Başsavcılığı, Trabzon Başsavcılığının 2005 ve 2006 yılları içerisinde Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in cep telefonlarının mahkeme kararıyla dinlendiğine ilişkin bilgiler üzerine, bu ses kayıtlarını Trabzon Emniyeti'nden istedi. Trabzon Emniyeti bir DVD içinde Hayal ve Tuncel'e ait ses kayıtlarını ve SMS mesajlarını gönderdi. Ancak İstanbul Başsavcılığı DVD'de sadece görüşmelere ilişkin seslerin ve SMS mesajlarının yer aldığını, arayan ve aranan numaralar ile arama tarih ve saatlerine ilişkin kayıtların DVD içerisinde bulunmadığını gördü.

CİNAYETTEN SONRA İMHA EDİLDİ
Başsavcılık, ses kayıtlarına ilişkin detayların gönderilmesi için Trabzon Emniyeti'ne yeni bir yazı yazdı. Ancak Trabzon Emniyeti, ses kayıtlarının İstanbul Başsavcılığı'na gönderilmesinden sonra nezdindeki tüm kayıtların imha edildiğini bildirdi. Yani Trabzon Emniyeti Dink cinayetinin en önemli iki zanlısının kimlerle ne zaman görüştüğüne ilişkin kayıtları, Dink cinayeti soruşturması devam ederken imha etmişti. İmha edilen kayıt sayısı 6 bin 187'yi buluyordu.

TRABZON EMNİYETİ "ÖZTÜRK'Ü DİNLEMEDİK" DEDİ
İstanbul Başsavcılığı bunun üzerine, zanlılarla ilgili cinayetten önceki tarihlere yönelik adli ya da istihbari nitelikte bir dinleme kararının bulunup bulunmadığını bir kez de TİB'den (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) sordu. TİB, Hayal ve Tuncel hakkında dosyadaki dinleme kararları dışında Alperen Ocağı eski Başkanı olan Mustafa Öztürk'ün de önceki tarihlerde Trabzon Emniyeti tarafından "önleme dinlemesine" alındığını bildirdi. Oysa Trabzon Emniyeti, Öztürk'ün dinlemeye alındığını İstanbul Başsavcılığı'na bildirmemişti. İstanbul Başsavcılığı bunun üzerine Trabzon Emniyeti'nden Öztürk'e ait ses kayıtlarının da gönderilmesini istedi. Trabzon Emniyeti'nden gönderilen cevapta, mahkeme kararı uyarınca dinlemenin yapılması için İstihbarat Daire Başkanlığı'na yazı yazıldığı ancak Mustafa Öztürk'e ait cep telefonu numarasının başka bir birim tarafından takip edilmesi nedeniyle o tarihte dinleme ve detay kayıtların alınmasının mümkün olmadığını bildirdi.

TİB: TEK DİNLEME KARARI TRABZON EMNİYETİ'NİN
İstanbul Başsavcılığı, tekrar, Öztürk hakkında 2006 içerisinde yapılan tüm adli ve istihbari nitelikli dinlemelere ilişkin mahkeme kararlarını TİB'den istedi. TİB ise 2006 içerisinde Öztürk'le ilgili tek kararın Trabzon Emniyeti'nce alındığını bildirdi.

MÜFETTİŞ: DİNLEME YAPILMIŞ ANCAK KAYITLAR İMHA EDİLMİŞ

Öztürk'e ait dinleme kayıtları konusunda İçişleri Bakanlığı müfettişi Şükrü Yıldız'ın ön inceleme raporunda ise Mustafa Öztürk'e ait, 0 536 3031546 numaralı telefonunun dinlenmesi için Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden karar alındığı ve 30 Ocak 2006 ila 23 Ekim 2006 tarihleri arasında teknik takibinin yapıldığı ve elde edilen verilerin 1 Kasım 2006'da imha edildiği belirtildi. Müfettiş Yıldız, bu imha işleminin ilgili kanun hükmüne uygun olarak yapıldığını iddia etti. Bütün bu yazışma süreci Trabzon Emniyeti'nin Öztürk'ün dinlenmesi konusunda savcılığı yanılttığını ortaya koydu.