İnsan Hakları Derneği merkez yönetim kurulu üyesi ve Özgür Gündem gazetesinin eş genel yayın yönetmeni avukat Eren Keskin’e İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından yurtdışına çıkış yasağı konuldu.

Özgür Gündem gazetesinde farklı tarihlerde yayımlanan haberlerin içerik ve fotoğraflarının “terör örgütü propagandası” olduğunu öne süren savcılık, gazete hakkında soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma kapsamında ifadesi alınmak üzere son dönemde sık sık adliyeye çağrılan avukat Eren Keskin, İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği’nde bugün verdiği ifadede, “Gazetede yer alan haber ve resimlerin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu düşünüyorum” dedi.   

Özgür Gündem aleyhinde yürütülen soruşturma kapsamında bugün 32 ayrı dosyaya ilişkin ifadesi alınan Eren Keskin, “Hakkımda talep edilen adli kontrol talebinin reddine karar verilmesini talep ediyorum” dedi.

Özgür Gündem gazetesinin avukatı Sercan Korkmaz ise, adli kontrol tedbirine temel olacak iki unsur bulunduğunu, bunlardan birinin kaçma olasılığı, diğerinin ise delillerin karartılması olduğuna dikkat çekti. Avukat Korkmaz, ifade vermeye her çağrıldığında Eren Keskin’in bizzat hazır bulunduğunu, gazetede zaten yayımlanmış olan ve “suçlama” olarak yöneltilen delillerin ise karartılmasının mümkün olmadığını belirterek, adli kontrol talebinin reddedilmesini istedi.

10. Sulh Ceza Hâkimliği kararında, 25 Ocak 2016 tarihli Özgür Gündem gazetesinde yer alan, “Cizir’i yaşa, yaşat” başlıklı haberi ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın haberde kullanılan fotoğrafının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini öne sürdü.

Kararda, Kürt halkının yoğun olarak yaşadığı illerde sürdürülen ablukaya ilişkin Temmuz 2015’ten bu yana Özgür Gündem gazetesinde yer alan haberlerin, “terör örgütünün yapmış olduğu cebir ve şiddet eylemlerini meşru gösterecek veya övecek nitelikte yayınlar olduğu” öne sürüldü.

Hâkimlik, soruşturma aşamasının devam ettiğini belirtmekle birlikte, Basın Kanunu’nun 11. maddesinde yer alan “basın yoluyla işlenen suçlar” kapsamındaki düzenlemeleri ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 109. maddesini gerekçe göstererek, İnsan Hakları savunucusu Eren Keskin’in “yurtdışına çıkmamak suretiyle” adli kontrol altına alınmasına karar verdi.

Kararda, adli kontrol hükmünün yeni bir karar verilinceye dek veya soruşturmanın tamamlanması ve kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi halinde kalkacağı belirtildi. (Demokrat Haber)