Uluslararası Af Örgütü’nün Genel Sekreterliği’ni 1968 ve 1980 yılları arasında yapmış Martin Ennals anısına her yıl en önemli on insan hakları örgütü tarafından verilen insan hakları ödülüne Türkiye’den avukat Eren Keskin, Kolombiya’dan M. Marino Cordoba Berrio ve Papua Yeni Gine’den M. Abdul Aziz Muhamat’a verildi.

‘KESKİN HER ŞEYE RAĞMEN İNSAN HAKLARI ALANINDA MÜCADELEYE DEVAM ETTİ’

Türkiye’de başta Kürtler, kadınlar ve LGBT bireylerinin hakları için Eren Keskin’in uzun yıllar mücadele verdiğini ve son olarak Özgür Gündem gazetesine destek verdiği için 12 yıl hapis cezasına çarptırıldığını belirten ödül komitesi, Keskin’in her şeye rağmen insan hakları alanında mücadeleye devam ettiği ifade edildi.

‘BERRİO İNSAN HAKLARI MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMEDİ’

Kolombiya’da bulunan Afro-Kolombiyalı yurttaşların hakları için uzun yıllar mücadele veren ve 1996 yılında hukuki anlamda önemli kazanımlar elde edilmesini sağlayan Marina Cordoba Berrio’nun 2002 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne iltica etmek zorunda kaldığına dikkat çeken komite, sürekli olarak ölüm tehlikesi ile karşı karşıya olmasına rağmen Berrio’nun insan hakları mücadelesinden vazgeçmediğini kaydetti.

‘MÜLTECİLERİN SESİNİN DUYURDU’

Aslen Sudanlı olan M. Abdul Aziz Muhamat’ın mülteci haklarının önemli bir savunucusu olduğuna vurgu yapan komite, Muhamat’ın sığındığı Papua Yeni Gine’de Manus Adası üzerinde bulunan bir mülteci kampında 2013’ten beri tutulduğunu, burada mültecilerin yaşadığı ağır koşulları dünyaya duyurmayı başardığını açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, HURİDOCS, Human Ringet First, İşkenceye Karşı Uluslararası Örgüt (OMCT), Uluslararası

Hukukçular Komisyonu (İCJ), ISHR, Front Line Defenders gibi dünya çapında tanınan insan hakları kuruluşlarının jürisinde bulunduğu Martin Ennals 2019 ödülü 13 Şubat 2019 tarihinde Cenevre’de verilecek.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı