Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Sivas katliamı davasının zaman aşımından düşürülmesi kararına ilişkin "hayırlı olsun" sözleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşındı.

Katliamda kardeşi Gülsüm Karababa'yı kaybeden Hüseyin Karababa, Başbakan Erdoğan hakkında yaptığı suç duyurularından sonuç alamayınca bugün AİHM'e dilekçe gönderdi.

"ERDOĞAN BU SÖZLERİYLE KATLİAMCILARA ORTAK OLDU"

Konuyla ilgili düzenlenen basın açıklamasında Karababa, Sivas Katliamı davasında firari olarak yargılanan 7 sanıkla ilgili davanın 13 Mart 2013 tarihinde zaman aşımından düşürüldüğünü hatırlattı. Başbakan'ın kararı aynı gün "Hayırlı olsun" sözleriyle karşıladığını kaydeden Karababa, Erdoğan'ın bu açıklama ile katliamcılara taraf olduğunu, onları cesaretlendirdiğini ve Yargıtay'a gidecek olan davaya müdahale ettiğini söyledi.

TÜRKİYE'DEKİ BAŞVURULARDAN SONUÇ ALAMAYINCA AİHM'E BAŞVURDU

Karababa, aynı zamanda Başbakan'ın yangında öldürülenlere karşı nefret suçu işlediğini dile getirdi. Hüseyin Karababa, Türkiye'de yaptığı başvurulardan sonuç alamayınca davayı AİHM'e taşıdığını kaydetti.

"ERDOĞAN TARAF OLDU"

Erdoğan'ın, bu açıklamasıyla, henüz kesinleşmemiş bir kararla ilgili taraf olduğunu ve adil yargılamayı etkileme suçu işlediğini kaydeden Karababa, Başbakan hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı suç duyurusunun kabul edilmediğini, mahkemeye yaptığı itirazın da reddedildiğini hatırlattı.

Karababa, "Haksız ve hukuksuz bir şekilde verilen karar için başvuru yapılabilecek hiçbir ilgili makam bulunmadığından dosyanın adil bir şekilde sonuca erdirilebilmesi için sayın mahkemenize başvuru zorunluluğu doğmuştur" dedi.

MAHKEMEYİ ETKİLEDİ

Karababa, Başbakan'ın bu açıklamasıyla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "Herkes davasının, medeni hak ve yükümlülükleriyle ilgili uyuşmazlıklar ya da cezai alanda kendisine yöneltilen suçlamaların esası konusunda karar verecek olan, yasayla kurulmuş, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından, kamuya açık olarak ve makul bir süre içinde görülmesini isteme hakkına sahiptir" şeklinde düzenlenen 6. maddesini ihlal ettiğini belirtti.

Karababa, bu maddeye göre "yasal, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme" kararı verecekken, Başbakan'ın temyiz sürecine bakan Yargıtay Dairesi'ni etkilediğini kaydetti.

AYRIMCILIK YASAĞINI ÇİĞNEDİ

Karababa, Başbakan Erdoğan'ın AİHS'in 14. maddesini de ihlal ettiğini belirterek, "Alevi yurttaşlar ile bütünleşmiş olan Sivas davasında 'hayırlı olsun' yolundaki beyanı ile bu katliamı olumlamış, 33 masum canı katleden sanıkları aklamıştır. Bir ülkenin Başbakanı'nın görevi yurtaşlara aynı pencereden bakmak olmalıdır. Ancak Başbakan ayrımcılık yasağını çiğnemiştir" dedi.

Karababa manevi tazminat olarak 1 Euro talep etti.