Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzalayan akademisyenlere “kapkaranlık insanlar” dedi.

Erdoğan, Sultanahmet Camii’nde kıldığı Cuma namazının ardından “Siyaset yapmak isteyenler parlamentoda siyasetlerini yapsınlar ama yok parlamentoda bunu yapamıyorlarsa bunlar da gitsinler hendek kazsınlar veya dağa çıksınlar” diye konuştu.

KAPKARANLIK İNSANLAR’

Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şöyle:

“Bütün bu olan olaylar karşısında kalkıp da kapkara bir bildiri yayınlayıp, o katliamların altına imzayı koyan akademisyenleri özellikle tekrar kınıyorum, şiddetle kınıyorum.

“Milletimizin kimin kim olduğunu çok daha yakından anlamalarını, yani önünde bir profesör, doçent bilmem ne olması kimseyi aydın yapmaz, bunlar kapkaranlık insanlardır.

 “Bunlar zalimdir, alçaktır, çünkü zalimlerle beraber olanlar zalimdir. Katliam yapanlarla beraber olanlar katliam içerisinde oldukları için onlar da aynı suçu işlemişlerdir.

“Çınar'da olan hadisede o yavrular, o babasıyla birlikte şehit olan 3 yaşındaki Mevlüde'yi acaba bu kapkaranlık akademisyenler nereye koyacaklar?

‘YARGI MAKAMLARINI GÖREVE  DAVET ETTİM’

“Onun katillerinin yanında yer almayı bunlar nasıl vicdanlarına sığdırıyorlar? Bunu açıkça ifade etmek istiyorum. Bütün yargı makamlarını, üniversitelerin senatolarını Anayasamız ve yasalara ters bu hareketleri sebebiyle, dün yaptığım konuşmada göreve davet ettim, atılması gereken adımların süratle atılması gerektiğini...

“Bunlar da ne yapacaklarsa gitsinler oralarda yapsınlar. Siyaset yapmak isteyenler parlamentoda siyasetlerini yapsınlar ama yok parlamentoda bunu yapamıyorlarsa bunlar da gitsinler hendek kazsınlar veya dağa çıksınlar. Bu kadar açık ve net konuşuyorum.  Çünkü ben milletimizin bu noktada niçin görev verdiğini çok iyi biliyorum.

Barış için akademisyenler’in hazırladığı bildiriye Türkiye’de 89 üniversiteden 1128  öğretim elemanı ile alanlarında dünyada  tanınan Noam Chomsky, Judith Butler, Etienne Balibar ve David Harvey gibi 355’i aşkın uluslararası isim imza vermişti.

Türkiye devlerini Kürt illerindeki yasak ve şiddete son verme ile müzakereleri başlatma çağrısının yer aldığı bildiri 11 Ocak’ta açıklandı.

Erdoğan 12 Ocak’taki açıklamasında da imzacılara “aydın müsveddeleri” demişti.