Ortak açıklamada konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hafter’in ateşkesi kabul ettiğini belirtirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “Sayın şansölye kabul etti ama imza koydu mu, imza yok” dedi. Erdoğan ayrıca, “Hafter’in ne yapacağı belli olmaz, buradan söyleyeyim” diye belirtti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, ikili görüşme sonrası İstanbul'da ortak açıklamalarda bulundu.

Toplantıda ilk olarak konuşan Erdoğan, “Almanya'daki Türk toplumunun huzur ve refahı bizim için önemlidir. Onların kendilerini evde hissetmeleri bizler için çok önemlidir. Bu konuda Alman dostlarımızın atacağı bir çok adım bulunuyor. Geçtiğimiz aylarda terör örgütü yandaşları Türklere yönelik saldırılar düzenlediler. Bu saldırıları bir kez daha lanetliyorum. Bu eylemlerin demokratik bir hak gibi gösterilmesini anlamak mümkün değildir. Almanya'dan sorumluları cezalandırmasını bekliyoruz” dedi.

Erdoğan göç dalgasına  dair de şunları söyledi: “Türkiye ve Almanya göç konusunda Avrupa'nın önemli yükünü üstlenmiş bulunmaktadır. 4 milyon insanın yaşadığı İdlib rejimin ağır saldırılarına maruz kalmaktadır. Rejim sivil yerleşim yerlerini aralıksız bombalıyor. İdlib haklının insanı dramını hafifletmek için elimizden geleni yapıyoruz. Sayın Merkel'e bu konuda neler yaptığımızı, özellikle barınma konusunda, anlattık. İdlib konusundaki vahşetin son bulması için herkesin rejim üzerinde baskı kurması lazımdır.

KAN DÖKÜLMEMESİ İÇİN LİBYA’DAYIZ

Merkel'e Libya'da barış sağlanması için çabalarından dolayı teşekkür ediyorum. Türkiye olarak Almanya'nın bu inisiyatifine en etkin destek veren ülkeler arasında yer aldık. Talebi üzerine Libya'da meşru hükümete destek sağlamamızın amacı da kan dökülmesinin önüne geçmek ve siyasi zeminin harekete geçmesine katkı sağlamaktır. Darbeci Hafter ve destekçilerinin son birkaç gündür saldırılarını artırması, bu şahsın uzlaşı gibi bir niyeti olmadığını anlatmaktadır. Libyalı kardeşlerimizi bu zor gününde yalnız bırakmamaya kararlıyız.”

‘ALMANYA İLE DİYALOĞUMUZU DEVAM ETTİRECEĞİZ’

Irak ve İran’daki gerilime ilişkin de konuşan Erdoğan, “DEAŞ sonrası Irak'ın yeni bir kargaşa sürecine girmesine izin verilmemelidir. Taraflara sağduyu ve aklıselim çağrısında bulunuyoruz. Bölgesel konularda Almanya ile diyaloğumuzu artırarak devam ettireceğiz. Değerli dostum Sayın Merkel'e yeniden ülkemize hoş geldiniz diyerek sözü kendilerine bırakıyorum” ifadelerinde bulundu.

Daha sonra konuşan Merkel, “Alman vatandaşı olan ve yurt dışına çıkış yasağı olan tutuklu olan alman vatandaşlarının durumlarında bir ilerleme kaydetmek için görüşmeye niyetli olduğumuzu ifade ettik. Alman gazetecilerin akreditasyonların konusu da konulardan biriydi” dedi.

Merkel, devamla şunları söyledi: “İdlib’deki insani durum konusuyla ilgili de ele aldığımız hususlar oldu. Kaçan insanlar çadırlarda barındıklarını ve durumları düzeltmek için maddi katkıya hazır olduğumuz söyledik.

Yasa dışı insan kaçakçılığı konusunda Almanya’nın, bu ziyaret ve daha önce içişleri bakanımızın yaptığı ziyaret sırasında sahil güvenlik konusunda maddi destekleri olacak.Suriye’deki siyasi konuları ele aldık. Suriye'deki siyasi konuları ele aldık. Siyasi olarak Anayasa komitesi başkanı Pedersen'in süreci devam ettirmesi gerektiğini düşündük. Fransız Cumhurbaşkanı ile bir araya gelmişti. Bu tür görüşmeler bu yılın ilk çeyreğinde devam etmeli. Libya konusu konularımızdan biri. Sağlam bir ateşkes için çaba sarf edilmeli. Sarraç da bu sürece katkı sağlamalı. Umuyoruz ki Hafter tarafından olumlu adımlar atılır.Türkiye’nin mülteciler konusunda sağladığı destekleri taktir ettik.”

İKİLİ ARASINDA HAFTER TARTIŞMASI

Bir Alman gazetecinin Erdoğan ve Merkel’e, Hafter’le ilgili bir soru yöneltmesi ikili arasında ateşkes tartışmasına neden oldu.

Erdoğan, Libya’ya eğitim için asker gönderdiklerini belirterek, “Biz Saraç’ı yalnız bırakmayacağız. Elimizden gelen desteği vereceğiz. Askerimiz orada eğitim çalışmalarına gerekli desteği vereceğiz. 500 yıllık geçmişi olan Türkiye’nin Libya’daki mazisi ve onların da Türkiye’ye yaptığı bu davet, herhalde bu hakkı doğurur. Biz tanınırlığı olmayan birine değil, BM tarafından tanınan Saraç’a veriyoruz. Hafter bazı ülkeler tarafından tanınıyor bunu anlamıyoruz. Moskova çağrıldı, oradan kaçmıştır. Berlin sürecine de davet edildi ve 55 maddelik metine imzasını koymamış, daha sonra koyacağı söylenmiştir. Bunlar tutarlı şeyler değil, bu tür insan şımartılır, destekler verilirse, ki bu destelerin arkasında Abu Dabi var Mısır var, bunlar her türlü silah desteğini veriyor. Wagner var bu işin arkasında ve Wagner arasında kimin olduğu malum. Bütün bunlar olurken, 500 yılık maziye sahip olan Türkiye’yi davet edilmesine “hayır” demek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

'ATEŞKES YER YER İHLAL EDİLDİ'

Merkel ise, ateşkesin yer yer ihlal edildiğini belirterek, “Fakat konferanstan beri Rusya’dan beri çatışmalar epey azalmıştı. Şu anda önemli olan bu askeri komitenin toplanması. Ben tabi ki bütün çatışmaların hemen son bulacağını beklemiyordum, bu kırılgan bir denge. 55 maddeyi kabul etmeleri çok önemli. Biz yoğun olarak süreci takip ediyoruz. Diğer toplantıda bulunan diğer ülkeler de ellerinden geleni yapacaklarını ifade ettiler” dedi.

Bunun üzerine  Erdoğan tekrar söz alarak, “En önemli konu 55 maddeyi sözde kabul etmek başka bir şey, altına imza koymak başka bir şey. Hafter imza koymadı sadece sözde kabul etti. Biz tamamıyla kabul olarak anlamıyoruz. Hafter’in yarın ne yapacağı belli olmaz, onun da buradan size söylemiş olayım” dedi.

Merkel ise, “Bu 55 madde toplantıda kabul edildi. Sayın Saraç da kabul etti. Hafter sadece ateşkesi kabul etti. VE askeri komite için isim bildirdi. İlk hedef tarafların bir araya gelmesi” dedi.

Erdoğan tekrar söz alarak, “Sayın şansölye kabul etti ama imza koydu mu, imza yok” dedi.

Merkel ise, “Belki bir yanlış anlama söz konusu. Hafter 55 maddeyi kabul etmedi gerçekten sadece ateşkesi kabul etti. Moskova olduğu gibi imzalamadı” dedi.

‘KİMSE OLUMLU DÖNÜŞ YAPMADI’

Türkiye’nin Suriye’de kurmayı planladığı güvenli bölgeye dair bir soruya da Erdoğan, “32 km derinliğindeki bölgedir. Bugüne kadar da başta ABD olmak üzere Rusya, tüm batılı ülkelere, planımız hazır dedik. Ama burada el ele vermemiz lazım, burada beraberce bu adımı atmamız lazım. Burada normal insani bir yaşamın sağlanacağı bir adım atacağız. Evleriyle okuluyla, kaymakamlık, valilikleriyle şehir inşa edelim dedik. Bize olumlu bir dönüş olmadı. ABD ve Rusya yaptığımız görüşmelerde, YPG bu bölgeden çıkarılmış değil. Onların bu bölgeden çıkarılması lazım” yanıtını verdi.

‘BAĞIMSIZ MAHKEMELER KARAR VERİYOR’

Gülen cemaati üyesi olduğu iddia edilen bazı isimlerin Almanya’da bulunduğu dair bir soruya da Merkel, şöyle yanıt verdi: “PKK konuştuk, önlem alıyor Almanya’da. Türkiye kökenli insanlar veya Alman vatandaşı olan insanlar zor durumda olduklarında, güvenliklerini sağlamak için elimizden gelini yapıyoruz. Türkiye’den ve başka ülkeden iltica olduğunda bağımsız mahkemeler karar veriyor. Biz devlet olarak kimseyi desteklemiyoruz. Bu konuda bazen fikir ayrılıkları var fakat biz bu kararları saygı ile karşılamak zorundayız.”