Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda  gerçekleşen görüşme yaklaşık 3 saat 15 dakika sürdü.

Görüşmede ‘FETÖ’ ve Halk Bankası davasının da masaya yatırıldığı kaydedildi.

Tillerson'un ziyaret öncesi "ABD hiçbir zaman YPG'ye ağır silah vermedi" şeklinde yaptığı açıklamanın da ayrıntılı şekilde konuşulduğu belirtildi.

ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Sözcüsü'nden, 'Türkiye ile verimli görüşmeler yaptık' açıklaması geldi. Görüşmenin ardından resmi yazılı bir açıklama gelmedi.

ABD'den, Erdoğan-Tillerson görüşmesine ilişkin ilk açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu. Nauert, 3 saat 15 dakika süren Erdoğan-Tillerson görüşmesine ilişkin, "Tillerson-Erdoğan görüşmesi yeni bitti. Detayları daha sonra sizlerle paylaşacağız" açıklamasında bulundu.

Nauert'in açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Bildiğim kadarıyla İncirlik’in kullanımı için Türkiye tarafından getirilmiş bir sınırlama yok. İncirlik hâlâ IŞİD karşıtı operasyonlarda kullanılıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, yarın ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek.

Tillerson'ın gündeminde Türkiye'nin Afrin'e yönelik operasyonu ve Ankara'nın büyük tepkisini çeken YPG'ye Amerikan desteği var.

ABD Dışişleri Bakanı'nın tura çıkması öncesi isimlerinin gizli kalması şartıyla konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Tillerson'ın Türkiye ziyaretinde Afrin'e yönelik harekat için itidal çağrısı yapacağını, harekatın sınırlandırılmasını isteyeceğini söylemişti.

'Ankara ile Washington arasındaki ilişkilerin zor bir dönemden geçtiğini, Tillerson'ın temaslarının zor geçeceği' değerlendirmesinde bulunan ABD'li yetkililer, ''Ortağımız Türkiye ile iş yapmak için zor bir dönem. Türkiye'nin söylemi çok ateşli, Türkler çok kızgın… Ama inanıyoruz ki hala bazı çok temel ortak çıkarlarımız var'' demişti.

Dışişleri Bakanlığı, "ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 15-16 Şubat 2018 tarihlerinde ülkemize bir çalışma ziyareti gerçekleştirecektir. Sayın Bakanımızın Konuk Bakan ile gerçekleştireceği ikili görüşmelerde Türkiye-ABD ilişkilerinin ortak gündeminde öne çıkan konular ele alınacak ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulacaktır. Ziyaret kapsamında Bakan Tillerson’ın Sayın Cumhurbaşkanımızca da kabul edilmesi öngörülmektedir." açıklaması yapılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Türkiye ziyareti öncesi "ABD hiçbir zaman YPG'ye ağır silah vermedi. Hiç ağır silah vermedik, bu yüzden geri alınacak şey yok. Türkiye ile ana hedeflerimiz tamamen ortak" şeklinde açıklama yapmıştı.