KESK, DİSK, İHD, ÇHD, TMMOB, TTB ve TİHV'in de aralarında olduğu birçok sivil toplum kuruluşu, 34 sivilin katledildiği Roboski Köyü'nü ziyaret etti. Ziyarette konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, katliamın üzerinden 7 ay geçmesine karşın halen hiçbir sorumlunun yargılanmadığına dikkat çekerek, "Yaşanan olay yıllardır hesabı verilmeyen ve 'terörle mücadele' adı altında yapılan yargısız infaz ve katliamların bir devamıdır" dedi. 

Sendika ve meslek odalarının başkanları, Türk ordusuna bağlı savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 Kürt sivilin yaşamını yitirdiği Şırnak'ın Uludere (Qılaban) İlçesi'ne bağlı Roboski Köyü'nü ziyaret etti. KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, TTB Genel Başkanı Prof. Özdemir Aktan, TTB MYK Üyesi Prof. Mehmet Zincir'in de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütü yöneticisi 7. ayında halen katliam sorumlularının yargılanmamasına dikkat çekmek amacıyla Roboski'ye ziyaret gerçekleştirdi. 

Dün gece Mardin'de konaklayan heyet üyeleri, sabah saatlerinde Roboski'ye doğru yola çıktı. Uzun bir yolculuğun ardından heyet, köyün camisinde katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri tarafından karşılandı. Camiye geçen heyet üyeleri adına aileleri Kürtçe selamlayan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, katliamın meydana geldiği ilk günden bu yana olayın takipçisi olduklarını vurguladı. Katliamdan birkaç gün sonra STK'ler tarafından hazırlanan raporun "KCK" adı altında yürütülen operasyonlarda gözaltına alınan KESK yöneticilerinin karşısına çıkarıldığını belirten Özgen, "neden böyle bir rapor hazırladıklarının" kendilerine sorulduğunu dile getirdi. 

Ardından sendika ve meslek odalarının genel başkanları da kısa birer konuşma yaparak, katliam nedeniyle duydukları üzüntüyü dile getirdi. 

‘GENÇLERİN ÖLÜMLERİ SIRADANLAŞTIRILDI'
Siyah elbiseler giyerek çocuklarının fotoğraflarıyla heyeti karşılayan Roboskili aileler, son günlerde Başbakan Erdoğan'ın Suriye'deki olaylarda Esed rejiminin sivillere karşı uyguladığı şiddet nedeniyle yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Daha sonra heyet üyeleri ve aileler yaşamını yitirenlerin mezarlarını ziyaret etmek için Gülyazı Mezarlığı'na geçti. Yaşamını yitirenlerin mezarları başında yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından heyet üyeleri adına basın açıklaması yapan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, katliamın üzerinden 7 ay geçmesine karşın halen hiçbir sorumlunun yargılanmaya başlamadığına dikkat çekti. Özgen, devlet yetkilileri tarafından vicdanların rahatlaması için en azından özür dilenmesi gerektiğini ifade ederek, "Yıllardır bölgede süregelen savaş nedeniyle gençler sınır ticareti yapmaya itildi. Bölgede var olan savaşın etkisiyle iş imkânı bulamadıkları için sınır ticareti yapmaya itilen, hükümetin kaçakçı olarak tanımladığı gençlerin ölümü sıradanlaştırıldı" dedi. 

‘YAPILAN YARGISIZ İNFAZ VE KATLİAMLARIN BİR DEVAMIDIR’
Özgen, AKP hükümetinin "Her Kürt'ün bir gün hapsi tadacağı" mesajını vermeye çalıştığını ifade ederek, "AKP hükümeti ısrarla yok saydığı Kürt vatandaşların demokratik taleplerini, bu kez 'terör' bölgesi ilan ettiği Roboski'de ölen gençler için de Ahmet midir? Mehmet midir? diyerek görmezden gelmiştir. Ayrıca olay sonrası hükümet tarafından yapılan açıklamalarda işaret edildiği gibi olayın Irak-Türkiye sınırının üstünde olduğu da biliniyordu. Ve şu hepimizce biliniyor ki, yaşanan olay yıllardır hesabı verilmeyen ve 'terörle mücadele' adı altında yapılan yargısız infaz ve katliamların bir devamıdır" diye kaydetti. 

‘KATLİAM AKP HÜKÜMETİNİN KÜRT SORUNUNDA İZLEDİĞİ ASKERİ ÇİZGİNİN SONUCUDUR’
Türkiye'deki halkalar arasında hükümetin savaş politikalarındaki ısrarı nedeniyle bir arada yaşama umudunun giderek azaldığını vurgulayan Özgen, şöyle devam etti: "Ne yazık ki bir arada yaşama umudu, çatışma ve şiddet ortamının her geçen gün biraz daha geniş bir alana yayılması ile artık giderek sönmektedir. AKP'nin Kürt sorunundaki askeri çözümdeki ısrarı, bugün Diyarbakır'daki demokratik hakları için miting yapmak isteyen Kürtlerin üzerine sürülen panzerlerde kendini gösterirken, o gün de Roboski'de katledilen gençlerin üzerine yağan bombalarda hayat buluyordu. Roboski katliamı AKP hükümetinin Kürt sorununda izlediği askeri çizginin sonuçlarından birisidir. Bugün de AKP askeri ve siyasi operasyonları sürdürerek, yeni katliamların ve ölümlerin zeminini güçlendirmeye devam etmektedir. Daha fazla kan dökülmeden bu ısrardan derhal vazgeçilmeli ve demokratik çözüm yolları açılmalıdır. Bugüne kadar yağan bombaların özgürlük çığlıklarını dindiremeyeceği açıktır."

Hükümeti katliamın sorumlularını bir an önce yargı önüne çıkarmaya davet eden Özgen, devletin yaşananların bir katliam olduğunu kabul etmesini ve sorumluları yargı önüne çıkarmasını istedi. Mezarlık ziyaretinin ardından heyet Roboski Köyü'nden ayrıldı. (ANF)