DİYARBAKIR'da bulunan Dicle Fırat Diyalog Grubu üyeleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kürdistan Federe Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin fotoğrafları, Türkiye ve Kürdistan bayrağının bulunduğu ve Türkçe ve Kürtçe, "Allah için yeter artık”, yazılı afiş önünde düzenledikleri basın toplantısında, akan kanın durmasını istedi. Grubun başkanı Muhittin Batmanlı, Abdullah Öcalan'ın ev hapsine alınması, Mesut Barzani'nin arabulucu ve garantör olması, Kürdistan coğrafyasının ise resmi olarak kabul edilmesini istedi.

 

Dicle Fırat Diyalog Grubu üyeleri bürolarında düzenledikleri basın toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk bayrağı, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Kürt bayrağı içinde fotoğraflarının bulunduğu ve üzerinde Türkçe, Kürtçe, "Allah için yeter artık. Akan kan dursun" yazısı bulunan afiş astı. Türkçe ve Kürtçe basın açıklaması yapan Dicle Fırat Diyalog Grubu Başkanı Muhittin Batmanlı, bölgeye barış gelmesi için Kürtlerin haklarının verilmesi gerektiğini söyledi.

 

Tüm engellemelere rağmen Irak'ta bir Kürdistan kurulduğunu ve Kürt bayrağının dalgalandığını söyleyen Batmanlı, Kuzey Kürdistan'da da önümüzdeki dönemlerde Kürt bayrağının dalgalanacağını umut ettiklerini söyledi.

 

HZ. NUH KÜRDİSTAN COĞRAFYASININ PEYGAMBERİDİR

Muhittin Batmanlı, Hazreti Nuh'un memleketinin Cudi veya Ağrı Dağı olduğunu ve Kürdistan coğrafyasının bir Peygamberi olduğunu ileri sürdü. Batmanlı, şöyle dedi:

 

"Mademki Hazreti Nuh, Kürdistan coğrafyasında bir Peygamberdir. İnsanlığın ikinci dedesidir. Ben Müslümanım diyenlere sesleniyorum. Hz. Nuh'un memleketi bir asırdır bombalanıyor. Bu coğrafyada Türklere de, Kürtlere de, Araplara da çok yer var. Bu coğrafya hepimize yeter. Kürdistan devletinin kurulması, Kürdistan'ın en az federal devlet olması Türklerin de faydasınadır."

 

ERDOĞAN ÖCALAN'LA İMRALI'DA GÖRÜŞSÜN

Başbakan'a seslendiğini söyleyen Batmanlı, PKK'lı ve BDP'li olmadığını belirterek, "Hayatımda BDP'ye oy vermemiş bir insanım. Ama Kürdistanlıların menfaati için, Türklerin menfaati için silahların susması gerekiyor. Silahın bırakılmasının muhatabı ise sayın Abdullah Öcalan'dır. Sayın Başbakan Erdoğan’ın, Kürtlerin geleceği için, Türklerin yararına, Türkler ve Kürtlerin ölmemesi için gerekirse gidip İmralı'da Öcalan'la görüşmesi lazım" diye konuştu.

 

"KÜRDİSTAN EYALETİ KURULMUŞ GİBİ TOPLANTI YAPACAĞIZ"

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) grupları bulunan partilerin salı günleri yaptığı grup toplantılarının benzerini yapacaklarını dile getiren Batmanlı, "Biz diyoruz ki Kürdistan eyaleti sanki kurulmuş gibi Türkiye'de TBMM her hafta salı günleri parti grupları toplanıyor, biz de farz edelim ki Kürdistan eyaleti oluşmuş, bundan sonra her salı günü burada toplanacağız, gerek Kürdistan gerek Türkiye'nin gündemi, dünya gündemi ile ilgili açıklamalarda bulunacağız. Kürdistan sadece BDP değil, sadece Ak Parti değil, sessiz çoğunluk dediğimiz topluluk olayları istemiyor, barış ve kardeşlik istiyor" ifadelerini kullandı.

 

“LEYLA ZANA ÖNDERDİR”

Batmanlı, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın bazı düşüncelerine katılmamasına rağmen, lider konumunda bir kişiliğe sahip olduğunu belirterek, "Leyla Zana şu anda blokla seçilmiş bir milletvekili. Kürt coğrafyasının oylarıyla seçilmiş. Leyla Zana, TBMM'de ilk olarak Kürtçe konuşan insandır. Ben şahsen bazı düşüncelerine katılmıyorum. Ama bunu kabul etmek lazım ki Leyla Zana bugün bir önderdir. Leyla Zana barış istiyor. Biz de Leyla Zana'nın barış önerilerini destekliyoruz. Ama şu anda artık Kürtlerin sivil inisiyatiflere ihtiyaçları var" dedi.

 

KÜRDİSTAN COĞRAFYASI TANINMALI, KATLİAMLAR İÇİN ÖZÜR DİLENMELİ

Dicle Fırat Diyalog Grubu Başkanı Muhittin Batmanlı, çözüm önerilerini sıralarken, barışın sağlanması için Mesut Barzani'nin arabulucu ve garantör olması gerektiğini söyledi. Batmanlı, "PKK ateşkes ilan etmeli, devlet operasyonları durdurmalı, Kürdistan bölgesel yönetimi başkanı Mesut Barzani taraflar arasında arabulucu ve garantör olmalı. Bütün siyasi tutuklulara siyasi af çıkarılmalı. Cumhuriyet dönemi boyunca Kemalist rejim tarafından yapılan katliamlar için özür dilenmeli, devletin elinde olan geçmiş döneme ait bütün arşivler açılmalı. Sayın Abdullah Öcalan ev hapsine alınmalı. Kürdistan önderlerinden başta Şeyh Sait ve arkadaşları, Cibranlı Halit Bey ve arkadaşları, Seyyid Rıza ve Bedüiüzzaman Saidi Kürdi olmak üzere bütün şehitlerinin mezar yerleri açıklanmalı. Kürdistan coğrafyası resmi olarak kabul edilmeli" isteğinde bulundu.