Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Beştepe'de görüştü. İki lider, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Kıbrıs'ta müzakerelerin 50 yıla aşkın süredir devam ettiğini belirten Erdoğan, "Her seferinde başarısız olmasının yegane nedeni Rum tarafının, bu uzlaşmaz zihniyetidir, anlayışıdır" dedi. 

'BİRLİKTE BİR PİKNİK YAPMAKTA FAYDA VAR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Çavuoğlu'na dönerek, "Kapalı Maraş'ta diyorum ki bir piknik yapabiliriz, mani bir şey var mı?" diye sordu. Ardından KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'a dönen Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanı?" dedi. Tatar ise Erdoğan'a "İnşallah" yanıtını verdi. 

Daha sonra Erdoğan, "Biraz tereddüt etti de, o gün orada herhalde şöyle birlikte bir piknik yapmakta fayda var. Biz buradan çünkü ekranlardan izliyoruz, bizzat yaşayalım istiyoruz, inşallah onu da gerçekleştiririz. Kapılar açıldı, orada yolları bu noktada açmış olalım ki Kıbrıs'taki kardeşlerimiz, onlar da bu işin bundan sonraki sürece yönelik atılacak adımlarını bizzat görmüş ve yaşamış olsunlar" diye konuştu. 

Erdoğan söz konusu ziyaretin 15 Kasım'da yapılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması özetle şöyle: 

RUM TARAFININ UZLAŞMAZ ZİHNİYETİ

Cumhurbaşkanı Sayın Tatar ile kapsamlı ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Kıbrıs meselesinde önümüzdeki dönemde atılabilecek adımlar ve Doğu Akdeniz’de son dönemde yaşanan gelişmeleri ele aldık. Türk tarafı Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir biz çözümden yanadır. Bu yolda üzerine düşen iyi niyetli bir yaklaşımla, sorumluluk bilinciyle hep adımlarını atmıştır. Ancak sadece Türk tarafının çözüm için çaba göstermesi yeterli değildir. Rum tarafının, Kıbrıs Türk halkının eşit ortaklığı temelinde biz çözümü kabul etmeye niyetinin bulunmadığı aşikardır. 50 yıla aşkın süredir devam eden müzakerelerin her seferinde başarısız olmasının yegane nedeni Rum tarafının, bu uzlaşmaz zihniyetidir, anlayışıdır.

UYARILARIMIZI DİNLEMİYORLAR

Doğu Akdeniz’deki mevcut durumun müsebbibi 2003 yılından bu yana uyarılarımızı dinlemeyen, yapıcı önerilerimizi dikkate almayan Rum-Yunan ikilisidir. Bu bölgede hidrokarbon kaynakları nedeniyle iştahı kabaran uluslararası enerji şirketleriyle arkalarındaki güçler de bu oyunun parçası olmakta beis görmemişlerdir. Ancak bu oyun artık bozulmuştur. En başından beri söylediğimiz gibi, bölgede Türkiye’yi ve Kıbrıs Türk’ünü hesaba katmayan girişimin başarı şansı yoktur ve olmayacaktır.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

TURİZM CENNETİ OLACAK

Kapalı Maraş için hükümetimizin yol haritasına uygun olarak Maraş ilk adım olarak açılmıştır. İnşallah Maraş bir hayalet kent olmaktan çıkacak, turizm cenneti olarak hizmet verme noktasına gelecektir.

KKTC'YE HASTANE

Türkiye KKTC'nin halen devam eden salgın sürecinden Kıbrıs Türkleri'ni asla yalnız bırakmamıştır. 100 yataklı modern hastanemiz 2 ay gibi kısa bir sürede tamamlanma aşamasına gelmiştir.

Kaynak: ANKA