Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi için bulunduğu Japonya’da Ara Güler Fotoğraf Sergisi açtı. Kyoto şehrindeki Tofukuji Tapınağı’nda gerçekleşen açılışa Emine Erdoğan ve Altes Prenses Akiko da eşlik etti. Sergi Temmuz ayının sonuna kadar Kyoto Ulusal Modern Sanat Müzesi’nde açık olacak.

Erdoğan, 17 Ekim 2018’de hayatını kaybeden Ara Güler’in Master of Leica unvanına sahip dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olduğunu belirtti ve “Ülkemizin son yıllarda yetiştirdiği en başarılı sanatçılardan olan Ara Güler’in fotoğraf sergisinin açılışını yapmak şahsım için de gurur kaynağıdır” dedi.

Açılışta konuşan Erdoğan şunları kaydetti:

“Kendini ‘tarihi, makinesiyle yazan bir foto muhabiri’ diye tanımlayan Ara Güler son nefesine kadar fotoğraf makinesinin deklanşörüne bizim için, tüm insanlık için basmayı bırakmamıştır. Bu sergide yer alan yaklaşık 60 fotoğrafın çoğu usta sanatçının objektifinden doğup büyüdüğü İstanbul’a dair eşsiz izlenimleri yansıtıyor.

İstanbul’u hayatının ve sanatının odağına koyan Ara Güler’in serüveni Türkiye’nin yakın tarihinde de adeta bir özet gibidir. Sergiyi ziyaret eden Japon dostlarımızın İstanbul ve Türkiye ile ilgili bilgi dağarcığına bu vesileyle katkıda bulunmak bizler için büyük bir mutluluk olacaktır. Bu serginin tarihe damgasını vurmuş olan Türk ve Japonlar arasındaki kadim dostluğu daha da güçlendireceğine inanıyorum. Tabii aynı şekilde bu arada bu serginin daha güçlü bir şekilde İstanbul’da doğuşuna da vesile olan Doğuş Grubu’na, dolayısıyla Ferit Bey’e de özellikle teşekkür ediyorum.”

2019 yılının Japonya’da ‘Türk Kültür Yılı’ ilan edildiğini Erdoğan, “Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğu’nda Lale Geleneği” sergisinin Tokyo’da iki ayda 170 bin kişinin ziyaret ettiğini dile getirdi.