Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi'ne (İZBAN) bağlı iş yerlerindeki grevi iki ay süreyle erteledi.

AKP iktidarları dönemindeki belediye hizmetlerini anlatırken, “Bizimle beraber grev ortadan kalktı” diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İZBAN grevine de yasak getirdi.

Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre İZBAN’a bağlı iş yerlerinde Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası tarafından uygulanmakta olan grevin ‘şehir içi toplu taşıma hizmetlerini bozucu nitelikte görüldüğü’ öne sürüldü.

Kararla, grev 60 gün süreyle ertelendi.

ANLAŞMA OLMAZ HAKEM HEYETİ KARAR VERECEK

Söz konusu karar 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63’üncü maddesine dayanılarak alındı. Bu kanuna göre Bakanlar Kurulu, grevleri 60 gün süreyle erteliyor.

Grevler Bakanlar Kurulu kararıyla durdurulduğunda, tarafların anlaşmamaları halinde grevlerin yeniden başlaması yasal olarak olanaklı değil.

Bu nedenle, 60 gün içinde taraflardan ya anlaşmaları bekleniyor ya da toplu iş sözleşmesi, Yüksek Hakem Kurulu tarafından sonuçlandırılıyor.

Bu yapılmazsa sendikanın toplu iş sözleşme yetkisi düşüyor. Dolayısıyla yapılan erteleme değil, açıkça grevin yasaklanmasıdır.

HÜKÜMETİN YASAKLADIĞI 16. GREV

Evrensel’den Metehan Ud‘un haberine göre işçiler, son getirilen teklif için bugün oylama yapacaktı.

İZBAN grevi, AKP iktidarı döneminde yasaklanan 16. grev oldu. Daha önce metal, petrol, maden, lastik, cam ve ilaç işkollarında çalışan yüz binlerce işçi için grev yasağı kararı veren hükümet, taşımacılık iş kolunda ise ilk kez grev yasaklamış oldu.

AYM’NİN İPTAL ETTİĞİ GREV YASAKLARI OHAL’LE GERİ GELMİŞTİ

Şehir içi ulaşım toplu taşıma olduğu için grev yasağı kapsamında ancak Anayasa Mahkemesi 2014 yılında verdiği kararla ilgili düzenlemeyi yasaya aykırı bularak iptal etmişti.

Anayasa Mahkemesi’nin 2014 yılında iptal ettiği şehir içi toplu ulaşım ve bankacılık sektöründeki grev yasakları, OHAL döneminde yayınlanan 678 Sayılı KHK ile fiilen geri getirilmişti.

Kararı değerlendiren sendika uzmanı Onur Bakır, KHK’deki bu düzenleme ile Anayasa Mahkemesi’nin kararının etrafından dolanılarak, grev yasağının kapsamının yeniden genişletildiğine dikkat çekmişti.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

İzmir’de kent içi ulaşımın ana arterlerinden biri olan İZBAN’da, kurum bürokratları ile sendika arasında süren dördüncü dönem toplu iş sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine 10 Aralık’ta grev başlamıştı.

Aliağa-Selçuk arasındaki banliyö hattında hizmet veren, ülkenin havalimanı bağlantılı, en büyük kent içi raylı toplu taşıma sistemi İZBAN’da makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı olarak çalışan 343 işçi greve çıkmıştı.

İZBAN işçilerinin talebi, diğer illerdeki raylı ulaşım işçilerinin aldığı maaşa yakın bir ücret almak ve aynı haklara sahip olmaktı.

Çıplak maaşlarına yüzde 28 zam, ikramiyelerinin 112 güne çıkartılması ve sosyal haklarda artış isteyen İZBAN işçileri, sürüş ve vardiya tazminatlarının da toplu sözleşmelerine girmesini istiyordu.

Dün gece ayrıntıları henüz öğrenilmeyen yeni bir teklif önerilmişti işçilere. İşçiler bugün son teklifi oylayarak, greve devam ya da tamam kararı verecekti.