Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki gün önce dile getirdiği ‘müjde’yi Dolmabahçe’den ‘Millete Sesleniş’ konuşmasıyla açıkladı. Fatih gemisinin sondaj çalışmasını işaret eden Erdoğan şunlar söyledi:

“Bugün ülkemiz bakımından tarihi öneme sahip bir müjdeyi paylaşmak üzere bir aradayız. Bilindiği gibi enerji, kalkınmanın temel unsuru, milli bağımsızlığın gerçek anlamda tesisinde de çok büyük öneme sahiptir. Ülkelerin vizyonlarının hayata geçebilmesi enerjsi sektöründeki istikrarla doğru orantılıdır. Dünyada yaşanan hiçbir kaos çatışma, savaş yoktur ki gerisinde enerji hesabı yatmasın. Petrol ve doğalgaz sahalarının güvenliği için yeri geldiğinde milyonlarca insanın canının hiçe sayıldığı vahşi bir sistem kurulmuştu. Bu gayri insani küresel düzen hala hükümranlığını sürdürmektedir. Suriye’de son yıllarda yananları düşünün.

Doğu Akdeniz’de oynanan onca oyunun gerisinde de enerji kaynaklarının paylaşımı vardır. Biz hep önce insan dedik, önce dostluk kardeşlik dedik. Hep önce mazlumlar ve mağdurlar dedik. Hak hukuk adalet dedik. İnsanlık bizde petrol onlarda kalmış olabilir. İşte rabbim bize bambaşka bir yerde, görülmedik zenginlikte bir başka kapı açtı. Bu alanda en üst lige çıkmış bir Türkiye var. Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz 20 Temmuz 2020’de başladığı Tuna -1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah Cuma günü tüm milletimize bir müjdeyi vermekle karşı karşıya olacağımızı tahmin ediyor ve buna inanıyorum. Şu anda bu müjdenin hayalleri rüyası içindeyiz. Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağına şimdiden inanıyorum” demişti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da “Türkiye’de bir eksen değişikliği olacak” diye konuşmuştu.