AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı bölgesindeki Kızılay ve Kızılhaç Ulusal Dernekleri İşbirliği Ağı Kuruluş toplantısında Rusya ve ABD ile istişarelerden de bahsederek açıklamalar yaptı.

İlk kez 24 Eylül 2018'de "Fırat'ın doğusuna operasyon" konusunu açan Erdoğan 12 Aralık'ta "Fırat'ın doğusunu bölücü terör örgütünden kurtarmaya yönelik harekatımıza birkaç gün içinde başlanacak" demiş, 21 Aralık'ta operasyonu bir müddet erteleyeceklerini söylemişti.

Toplantıda tekrar Fırat'ın doğusuyla ilgili konuşan Erdoğan, "Türkiye'nin sadece terör örgütlerinin kökünün kurutulması için değil, aynı zamanda çatışmaların sebep olduğu insani krizlerin etkilerinin hafifletilmesi için de büyük gayret sarf ettiğini" söyledi ve ekledi:

"Güvenliğini sağladığımız diğer bölgeler gibi Fırat'ın doğusunu da çok yakında huzura, emniyete ve istikrara kavuşturacağız" dedi.

Erdoğan ayrıca, "Bu amaçla ABD ve Rusya başta olmak üzere sahada askerliği varlığı olan güçlerle temaslarımızı sürdürüyoruz. Her iki tarafla da son derece olumlu istişareler gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.