Fatih Sondaj Gemisi’nde açıklamalarda bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Tuna-1 kuyusunda doğal gaz rezervi miktarı 85 milyar metreküpü bulunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Zonguldak'ta bulunan Fatih Sondaj Gemisi’nde açıklamalarda bulundu.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Erdoğan, Tuna-1 kuyusunda doğalgaz rezervi miktarı 85 milyar metreküpü bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin, tarihindeki en büyük hidrokarbon enerjisine kavuşacağını dile getiren Erdoğan, yeni rezervlerin bulunması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Keşfedilen kaynakların ekonomik olarak önemli olduğunu kaydeden Erdoğan, Türkiye’nin enerji bakımından dışarıya bağlı bir ülke olduğunu sözlerine ekledi. Yeni bulunan kaynakların dışa bağımlılığı azaltacağını ifade eden Erdoğan, “Dünyada son bir asırda yaşanan çatışmaların çoğu hidrokarbon enerjisi kaynakları yüzünden çıkmış ya da çıkarılmıştır” dedi.

Türkiye’nin bu çatışmaların dışında kaldığını söyleyen Erdoğan, “Karadeniz ve Akdeniz’de hidrokarbon aramaya devam edeceğiz. Ülkemizin ve Kıbrıs halkının haklarını hiçe sayan hiçbir oldu bittiye izin vermemeye kararlıyız” diye konuştu.

‘SONUN GELDİĞİNİN RESMİ İLANI’

Erdoğan, devamında şunları söyledi: “Bizim kimsenin hakkında, hukukunda, özellikle de toprağında gözümüz yoktur. Biz sadece kendi haklarımızın müdafaası içindeyiz. Bu mücadeleyi başarıya ulaştırmak için diplomasinin yanında gücümüzü tamamen kullanacağız. AB'nin bu konuda Yunanistan ve Rum Kesimi'nin esiri haline gelmiş olması en çok kendine zarar veriyor. Halihazırdaki tartışmalarda Doğu Akdeniz'de adil bir tutum takınmaz ise bu durum artık Avrupa Birliği'nin sonunun geldiğinin resmen ilanı olacaktır. Biz her şeye rağmen Avrupa ile kadim tarihi geçmişe sahip siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilerimizi geliştirerek sürdürmekten yanayız. Burada cevap bekleyen tek soru Avrupa Birliği'nin bunu isteyip istemediğidir. Türkiye olarak biz kendi işimize bakıyoruz, öyle de devam edeceğiz. Karadeniz'de ve Akdeniz'de hidrokarbon aramaya devam edeceğiz. Ekonomimizi istihdam odaklı olarak büyütmeyi sürdüreceğiz. Milletimize her alanda hak ettiği hizmetleri getirmeyi, dev projeleri hayata geçirmeyi, yenilerini devreye almayı sürdüreceğiz.”