Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve bir çok ilçe belediyesine kayyım atanmasına ilişkin, “Belediye başkanlığı zorla elinde alınmış biriyim. Yasal yollardan yeni belediye başkanları, kayyımlar atanmaya başlandı, her yer nasıl değişmeye başladı.” dedi.

Barış fedaisi olduklarını iddia eden Erdoğan, “Bu PKK yanlıları ikide bir diyorlar ki 'barış, barış, barış.' Lafla barış olur mu? Elinde silahla dolaşanlarla barış olur mu? Biz inşa ediyoruz. Biz ihya ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Diyarbakır'da toplu açılış ve temel atma törenine katıldı.

Erdoğan’ın açıklamaları şu şekilde:

Bu PKK yanlıları ikide bir diyorlar ki 'barış, barış, barış.' Lafla barış olur mu? Elinde silahla dolaşanlarla barış olur mu? Biz inşa ediyoruz. Biz ihya ediyoruz. Biz, Diyarbakır Belediyesinin önünde hüngür hüngür ağlayan, çocukları dağa kaçırılmış anaları unutmuyoruz. Onlara barış diyenler nasıl baktılar, haince baktılar. Ama biz şefkatle baktık, merhametle baktık. Barışın fedaileri biziz, özgürlüklerin fedaisi biziz ve bundan sonra da böyle olacak.

Türkiye nasıl İstanbul'suz, İzmir'siz, Trabzon'suz, Antalya'sız, Erzurum'suz olamazsa asla Diyarbakır'sız da olamaz. Çünkü Diyarbakır bizim kalbimiz. Bu coğrafyayı, bu halkı bizden koparmak isteyen, kalbimizi söküp almaya çalışıyor demektir. Diyarbakır Türkiye'nin mührüdür. El uzatılmasına asla izin vermeyiz. Rabbim kaderimizi bu coğrafyada birlikte yazmış, bizim geçmişiz gibi geleceğimiz de ortak.

Niçin Diyarbakır turizmde patlama yapmasın, neden? Terör olursa buraya ajan teröristler gelir, turist gelmez. Ajan teröristler buraya geliyor mu? Gelirler. Onların işi gücü karıştırmak. Onlar mikserdir mikser ama terör mikseri.

Bu hain örgüt artık hiçbir vatandaşımızın evini başına yıkamayacak. Bu alçak örgüt hiçbir vatandaşımızın evladını zorla elinden alamayacak. Bu kalleş örgüt artık çocuğuyla, kardeşiyle, anası babasıyla tehdit ederek kimsenin siyasi iradesini rehin alamayacak. Alırlar, nerede alırlar? Avrupa'da, Almanya'da, Hollanda'da, Avusturya'da, Belçika'da, İsviçre'de alırlar ama Türkiye'de alamayacaklar.

Bugüne kadar en sağlanan haklarla ilgili en küçük bir endişeniz olmasın. Bütün bu yaptıklarımız ana sütünüz gibi helaldir. Biz söyleyecek sözü olan, projesi olan, derdi olan herkesle konuşmaya, görüşmeye, birlikte yol yürümeye hazırız. Tek bir şartımız var; kimsenin elinde silah olmayacak, kimse bu ülkeyi bölmeye, bu milleti parçalamaya kalkmayacak.

Tek millet diyoruz. Dikkat edin. Türk demiyoruz, Kürt demiyoruz, hepsini içine alan bir ifade kullanıyoruz. Yani 80 milyonuyla tek millet.

Bu şehirde, sözüm ona, kendisini Kürtlerin temsilcisi olarak tanıtan bir parti, Diyarbakır sokaklarında kendisi gibi düşünmeyen insanların katledilmesine ses çıkardı mı? 53 Kürt kardeşimiz öldürüldü mü bu sokaklarda? Öldüren Kürttü, öldürülen de Kürttü. İlk seçimde tokadı yediler.

Bu oyunlara gelmeyeceğiz. Devletin kendilerine verdikleri imkanları verdiler, terör örgütüne teslim ettiler.

Başka ne diyoruz? Tek bayrak. Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda, en son 15 Temmuz'da, Yozgatlıyla Diyarbakırlıyı yan yana getiren bayraktır. 15 Temmuz gecesi, İstanbul'da darbecilerin karşısına dikilen Diyarbakırlı kardeşimin elinde bu bayrak vardı.

Bu bayrak dışındaki bez parçaları, bizim için birer paçavradan ibarettir.

Başka ne diyoruz? Tek vatan. Vatanımızı böldürmeyiz. Kimse topraklarımızı bölemez. 4. olarak, tek devlet diyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nden başka devletimiz yok. Paralelmiş, özerklikmiş. Böyle bir şey olamaz. Türkiye Cumhuriyeti'nin özerkliği sana yetmiyor mu? Nereden çıkarıyorsun bunları?

Oy sandığını mermi sandığıyla değiştirmek isteyenlerin devri sona eriyor.

Hayırcılar kim? Kandil ne diyor? Hayır diyor. Ben Hayırcılara terörist demiyorum. Teröristler hayır diyor, bu sese kulak verin diyorum.