Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye yönelik açıklamasının ardından gerçekleşen görüşmede Erdoğan Putin’e, “Aramızdaki her türlü dayanışma birilerini de gerçekten kıskandırıyor” dedi.

Milliyet gazetesinden Kıvanç El’in haberine göre, BRICS ülkeleri zirvesi için Güney Afrika’ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. İki liderin görüşmesi 1 saati aştı.

PUTİN: BÜYÜK PROJELERİMİZ PLANLI BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞİYOR

Erdoğan’ın BRICS zirvesinde görmekten mutlu olduğunu belirten Putin, “İkili ilişkilerimiz sürekli gelişmektedir. Bariz bir gerçek bu. Çeşitli krizlerin üstesinden gelinmesi konusunda da ilişkilerimiz her daim gelişiyor, gelişecek” dedi.

Ekonominin öncelikli alan olduğunu dile getiren Putin, “Geçen sene ticaret hacmimiz yüzde 40,5 oranında artmıştır, 22 milyar doları aşmış bulunuyor. Bütün bizim büyük projelerimiz planlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Görüştüğümüze çok sevindim ve ortak çalışmalarımızla ilgili görüş alışverişinde bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum” diye konuştu.

ERDOĞAN: TİCARETTE HEDEF 100 MİLYAR DOLAR

İki ülke ilişkilerinin geliştiğini söyleyen Erdoğan, “Türkiye-Rusya siyasi, askeri, ekonomik, kültürel, ticari tüm alanlarda gerçekten çok ciddi bir yükselişi şu anda yakalamış vaziyette. Malum aramızda 100 milyar dolar hedefi var. Bu gidişle bu hedefi de yakalayacağımıza inanıyorum. Bu konuda bir inanış da var” dedi.

Turizmde “gayet güzel gelişmelerin” olduğunu ifade eden Erdoğan, “Öyle zannediyorum ki bu yıl hakikaten 6 milyon gibi bir turist noktasında Türkiye’yi ziyaret edecek. Bütün bunlarla beraber aramızdaki her türlü dayanışma birilerini de gerçekten kıskandırıyor” şeklinde konuştu.

Erdoğan’ın, “kıskandırıyor” ifadesini kullandığı sırada Putin’in gülmesi de dikkat çekti.

PUTİN: BENİ RESTORANA DAVET EDECEKTİNİZ

Putin, açıklamaların ardından Erdoğan’a “Beni restorana davet edecektiniz hani?” diye sordu. Erdoğan da “Ettim” diye yanıt verdi. Putin bunun üzerine, “Ama şu konuda anlaşmıştık. Bizim et ürünlerimizi ülkeye alacaksınız, o zaman o restoranda Rus malı et ürünleri de olacak diyebilirim” dedi.

Erdoğan da “Memnuniyetle, sizleri öncelikle bekliyorum. Dönüşten sonra bu işi halledersek iyi olur. Fazla geciktirmeyelim” dedi. Putin de Erdoğan’a teşekkür etti.