Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'de Merkez Kaymakamlığı yemek menüsü Kürtçe olmayan restoranların kapatılacağını duyurdu ve denetimlere başladı.

Kürtçe menüsü olmayan restoranlar kapatılacak.

Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre, Erbil'de restoranlar Kürtçenin yanında isterlerse İngilizce ve Arapça menü de yazabilecek. Bu kararı değerlendiren Kürdistanlı Dilbilimci Nasih Husên Silêman şunları söyledi:

'DİLİNİZE SAHİP ÇIKMAZSANIZ TOPRAKLARINIZ ELİNİZDEN GİDER'

“Bu çok önemli bir adım ama geç kalınmış. Daha önce yapılması gerekiyordu. Eğer kendi dilinize sahip çıkmazsanız, geriye kalan topraklarınız da elinizden gider. Dil bizim için en önemli konuların başında geliyor. Dil bir devletin ve milletin varlık nedenidir. Bu kararın daha önce alınması gerekiyordu. Dünya uygarlığının iki temel direği var. Bu direklerden biri dil diğeri de bilimdir. Bilim şimdi bizim için biraz zor olabilir ama dil daha kolaydır bizim için. Bugün bizim bir bölgemiz ve bir hükümetimiz var. Karar verebilirler çünkü yönetim onların elinde.”

'PARTİ KÜRT PARTİSİ AMA DİLİ KÜRTÇE DEĞİL'

Silêman, kararın neden bugüne kadar alınmadığına ilişkin ise şunları anlattı:

“En baştan beri ulusal bir projeleri yoktu. Eğer olsaydı dilden söz ederlerdi. Kürdistan'daki partiler ve kurumlar milli değil siyasi bir projedir. Kürt partileri toplantılarını Türkçe, Arapça ve Farsça yapıyorlar. Parti Kürt partisi ama dili Kürtçe değil. Çok önemli bir adım bu eğer böyle devam ederse... Ama bunun ciddi bir şekilde devam edeceğine yönelik beklenti içerisinde değilim. Hüküm televizyonlarda ve kongrelerde ulusal bir proje ilan etmezse bunun bir inandırıcılığı olmaz. Kürtler için Kürtçe varlık ve yokluk meselesidir. Dil devlet sahibi olmaktır. Bundan aşağı kalır yanı yoktur.”