Karaman'daki Ensar Vakfı ve Karaman İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği (KAİMDER) yurtlarında kalan 10 çocuğa tecavü cinsel istismar suçundan tutuklanan 54 yaşındaki Öğretmen Muharrem B.'nin yargılanmasıyla ilgili dava bugün başlıyor.

Dava öncesi Karaman Valiliği kentin ve adliyenin fiziki koşullarını gerekçe göstererek mahkemeden duruşmanın başka şehre taşınmasını istedi.

Serbay Mansuroğlu'nun BirGündeki haberine göre, Karaman Ağır Ceza Mahkemesi ise ilk duruşma için kentte karar kılınca Valilik dün yaptığı duyuruda sıkıyönetim ilan etti.

Cinsel istismarda bulunduğu için 5 Mart'ta tutuklanan öğretmen 54 yaşındaki Muharrem B.'nin ise bugün mahkeme önüne çıkması beklenmiyor. Sanık Muharrem B.'nin SEGBİS yöntemi ile mahkemeye ifade vermesi gündemde.

Muharrem B.'nin duruşmaya katılması için çalışmalar olduğunu, katılmasının sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

Mağdurlardan 7’sine tecavüz, 2’sine cinsel istismar, 1’ine de müstehcen görüntü izletip taciz etmekten yargılanan sanık Muharrem B.'nin, 'kasten yaralama’, 'çocuğu müstehcen yayınları okumaya ve seyretmeye zorlama’, 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı’, 'cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetten yoksun kılma’, 'çocuğun cinsel istismarı’ suçlamalarından bugün Karaman Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına başlanacak.

BASIN ALINMAYACAK

Yasa gereği çocukların yaşları 15'in altında olduğu için duruşma aleni yapılmayacak. Kapalı oturum olarak yapılacak duruşmaya basın mensupları da alınmayacak.

Hukukçular, mağdur ve tanık ifadelerinden adli tıp raporlarına dosyanın büyük oranda tamamlandığını ve davanın hızla sonuçlanabileceğini söyledi. Ancak mahkemenin soruşturmayı genişletebileceği ve Ensar Vakfı yöneticileri ile bazı bürokratların görevi ihmalden dosyaya dahil edilebileceği belirtiliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, CHP milletvekilleri, DİSK, KESK, Birleşik Haziran Hareketi ve Gündem Çocuk Derneği'nin başını çektiği demokratik kitle örgütleri temsilcileri, bölge barolarının temsilcileri ile birçok siyasi parti Karaman Adliyesi’nde olacak.

VALİLİKTEN YASAKLAMA

Karaman Valiliği ise duruşma nedeniyle, davanın devam ettiği süre boyunca Karaman il sınırları içerisinde her türlü toplanma, basın açıklaması, toplantı, gösteri yürüyüşü, miting, oturma eylemi, stant açma, çadır kurma vb. etkinliklerini resmi internet sitesinden yasakladığı duyurdu.

Duruşma nedeniyle polisin, kentin girişinde kontrol noktası oluşturup, kente giren ve çıkanların kimlik kontrolünü yapacağı öğrenildi. Çevre illerden de takviye polis ve TOMA getirilirken, adliyenin çevresindeki caddelerin kapatılacağı, adliyenin otoparkın hiç bir araç alınmayacağı, adliyeye başka bir işlem için gelenlerin de tek tek arama noktalarında üst aramasından geçirilerek içeri alınacağı belirtildi.

Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün sadece Muharrem B.’nin yargılanacağı davanın görüleceği kaydedildi.

SANIK GETİRİLMEDİ

Sanık MB  tutuklu bulunduğu Ereğli Cezaevi'nden güvenlik nedeniyle getirilmedi, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim (SEGBİS) sistemiyle katılacak.

Çoğunluğu çocuk hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşları (STK) da davayı izliyor. STK'lar olayın cezasız kalmaması için çağrıda bulunmuştu.

VALİLİK YARDIM MI ETTİ?

CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, 'Ensar Vakfı Karaman Şubesi'ne korkunç tecavüz olaylarının yaşandığı 2012 yılında Karaman Valiliği tarafından verildiği belirtilen 25 bin TL tutarında yardımla ilgili iddiaları Meclis gündemine taşındı. Bozkurt, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, ''Yurt genelindeki Ensar Vakfı, benzeri vakıf ve derneklere devlet organlarınca bugüne değin ne kadar yardım yapılmış ve yapılmaktadır?'' diye sordu.

ENSAR VAKFI’NIN MÜDAHİL OLMA TALEBİ KABUL EDİLDİ

Davaya 'mağduruz' diyerek müdahil olmak isteyen Ensar Vakfı ve KAİMDER salonda tepkiyle karşılandı.

Adliye önünde 'Şeriata, faşizme, karanlığa geçit yok' sloganları atıldı.

Barolar ve katılma talebi olan kurumlardan avukat isimleri alındı... Ensar'ın ve Baroların müdahillik talebi kabul edildi.

ÇKD VE İHD’NİN MÜDAHİLLİK TALEBİ KABUL EDİLDİ

Konya Karatay'da bulunan Çocuk Koruma Derneği'nin ve İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) talebi kabul edildi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da müdahiller arasında.