ÖSYM’nin, engelli bireylerin sınavlarda “kopya çekmemesi” için Ankara’da sınava girme zorunluluğu getirmesi Beyazıt Meydanı’nda protesto edildi

Engelli Hakları Forumu’nun çağrısıyla bugün (24 Ocak) bir araya gelen engelli hakları savunucuları Beyazıt Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Cihaz kullanan engelli bireylerin, ÖSYM sınavları için Ankara’daki tek merkeze gitme kararı protesto edildi.

ÖSYM yeni düzenlemeyle cihaz kullanan engellilerin, yaşadıkları kentte sınavlara girme kararını iptal etmiş ve cihazlı engellilere sınav adresi olarak Ankara’yı göstermişti. Karara göre içerden ve dışarıdan kablolu, ortez, protez gibi cihaz kullanan engellilerin sınava girmesi “güvenlikli” bulunmamıştı. Bu kararın sebebi ise Ankara’da sınav merkezi olarak belirlenen binanın güvenlikli olması ve kopya çekme ihtimalinin bulunmaması olarak açıklanmıştı.

Beyazıt tramvay durağından yürüyüşe geçen engelliler, aileler ve engelli hakları savunucuları yürüyüş boyunca ÖSYM’nin bu kararını protesto eden sloganlar attılar. Beyazıt Meydanı’na gelen topluluk adına basın açıklamasını İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği’nden Sevgi Yüksel okudu. ÖSYM’nin bu kararının yol açtığı zorluklara değinen Yüksel şunları söyledi:

''Sınavlardaki şaibeler ve açılan davalar ortadayken, engellilerin eğitimli olmasından bu kadar korkmak niye? Edirne’den, Kars’tan, Trabzon’dan, Antalya’dan, Van’dan Ankara’ya gitmek için en az 10 saat yolculuk yapmak gerekiyor. Her sınav için gidiş-dönüş yol masrafı? Yalnız seyahat edemeyecek olan engelli bireyler için refakatçi masrafı? Uzun yolculukları kaldıramayacak olan engelli bireylerimiz? Bu kadar uzun yolculuk sonrasındaki yorgunlukla girilecek olan sınav ve başarısı? Hiç bilmediği bir ilde, belki de ilk defa gireceği sınavın psikolojik baskısı?''

İşitme engelli bireyler için işaret diliyle yapılan basın açıklaması sırasında “Eğitimde sürgüne hayır”, “Herkese eşit eğitim hakkı” dövizleri taşındı. Basın açıklamasında konuşan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Kızartıcı engelli bireylere verilen bu hakkın geri alınamayacağını, gerekirse Ankara’ya gitmeye kararlı olduklarını söyledi.

Altı Nokta Körler Derneği’nden Mahmut Keçeci “engellilerin kopya çekmesinden mi korkuyorlar” diye sorarken Türkiye Sakatlar Derneği Genel Sekreteri avukat Turan Hançerli ise bu uygulamanın eğitimde adaletsizliği büyüten bir karar olduğunu söyledi.

Kaynak: Sendika.Org