Milyonlarca göçmenin yaşadığı 31 ülkeyi çalışma piyasası, aile birleşimi, eğitim, siyasi katılım, uzun dönemli oturum izni, vatandaşlığa geçme ve ayrımcılıkla mücadele kriterlerine göre analiz eden araştırmada, 100 üzerinden 83 puan toplayarak birinci sırayı alan İsveç'i 79 puanla Portekiz ve 72 puanla Kanada izledi.

Sadece üçüncü ülke vatandaşlarının dikkate alındığı araştırmada Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerden Hollanda 68, Belçika 67, ABD 62, Almanya ve İngiltere 57, Danimarka 53, Fransa 51, Yunanistan 49, Romanya 45, İsviçre 43, Avusturya 42 ve Bulgaristan 41 puan alırken, AB'nin ortalama puanı 52 oldu.

British Council'ın Göç Politikası Gurubu'yla ortaklaşa düzenlediği araştırmada en düşük puanlar ise 36'yla Slovakya'ya, 35'le Kıbrıs Rum kesimine ve 31'le Letonya'ya verildi.

Araştırmada dikkate alınan alt kriterlerde en başarılı ülkeler, eğitim ve çalışma piyasası hareketliliğinde İsveç, aile birleşiminde ve vatandaşlığa geçmede Portekiz, siyasi katılımda Norveç, uzun dönemli oturum izninde Belçika ve ayrımcılıkla mücadelede Kanada oldu.

Araştırmaya göre Türk vatandaşları, Almanya, Avusturya ve Hollanda'da en kalabalık, Belçika ve Romanya'da ikinci kalabalık ve Fransa, İsviçre ve İsveç'te üçüncü kalabalık göçmen gurubunu oluşturdu.

Hürriyet