Harvardlı Doçent Dr. Emrah Altındiş, rekor kıran koronavirüs vakalarına karşı uyarılarda bulundu.

Twitter hesabından açıklama yapan Altındiş, Türkiye'de koronavirüs yayılımının tamamen kontrolden çıktığını söyledi.

Vaka artışını 'korkuç' olarak niteleyen Altındiş, "Bu gunler kritik, bu korkunc vaka artisi yogun bakimlari dolduracak" dedi.

4 haftalık bir kapanmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Altındiş'in paylaşımları şöyle:

1- Turkiye'de koronavirusunun yayilimi tamamen kontrolden cikmis durumda. Tum uyarilara ragmen devlet gerekli bilimsel onlemleri almadigi icin onlenebilecek binlerce olum ve yuzbinlerce hastalanmayi yasiyoruz. Bu gunler kritik, bu korkunc vaka artisi yogun bakimlari dolduracak.

2- Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. İsmail Cinel'in aciklamalarinda yas grubu vurgusu onemli: "Yoğun bakıma aldığımız hasta grupları artık 45 ile 60 yaş arası. Bu virüsün şu anda mutant halinin özelliği daha öldürücü yüzde 50-60'larda daha öldürücü."

3- Hic bir bilimsel dayanagi olmayan bir acelecilikle normallesmeye gecildigi 1 Mart tarihinden bugune ~700 bin insan hastalandi! 700 bin! Bu hem toplum icin, hem de saglikcilar/saglik sistemi icin korkunc bir rakam. Oysa kaybettiklerimiz rakam degil, can: #asliolmediolduruldu

4- Bugunlerde devlet onlem almadigi icin vatandas olarak sizlerin onlem almaniz cok kritik:
- Varyant cok hizla yayildigi icin iki maske ust uste takmaya calisin.
- Zorunlu degilse kesinlikle kapali alanlara girmeyin, kapali alanlara gitmek zorundaysaniz maskelerinizi cikarmayin.

5- Ekonomik kriz ortasinda maskeye ulasim pek cok bireye agir bir maddi yuk olabilecegi icin bu konuda sehir belediyeleri yurttaslara, en azindan risk altinda yurttaslara, bedava kaliteli maske dagitabilir. Devlet bunu aylar oncesinde yapmaliydi ancak beceriksizlik hat safhada.

6- Asi siraniz geldiginde hic dusunmeden asilarinizi olun. Turkiye'de uygulanan Sinovac asisi da, Pfizer asisi da oldukca guvenli. Yogun bakimlarda 65 yas ustu bireylerin sayisinin azalmasi asinin koruyuculugunun bir gostergesi. Asilar bu donem viruse karsi en onemli aracimiz.

7- Ozellikle Nisan ayi icin kapali mekanlarda tum sosyallesme planlarinizi iptal etmenizi oneririm. Ev gezmeleri, ziyaretler, taziyeler, nisanlar/sozler, birlikte yeme icme, kafede/restoranda oturma, ortak iftar, teravih namazi vd ibadetler. Otobus yolculuklari da cok riskli.

8- Turkiye dunyada en cok vaka bulan ve pandeminin varyantlarla tamamen kontrolden ciktigi ulkelerden oldugu icin, sadece okullarin kapatilmasi degil, asilarin cok hizlandirildigi, sosyal devlet/maddi destekli, 4 haftalik bir kapanmaya ihtiyacimiz var.