Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, ilk olarak geçen yıl 100 adet aldığı ve kurbanı “bayıltarak” etkisiz hale getiren elektroşok cihazlarında “ölümcül” sonuçlara yol açabilecek oranda yüksek akım kullanıldığı uzman raporuyla kanıtlandı.

Ankara Üniversitesi Fizyopatoloji Bilim Dalı Akademik Kurulu’nun, yeni elektroşok cihazı alımı yapmak isteyen EGM’nin talebi doğrultusunda yaptığı inceleme sonucu hazırladığı raporunda, cihazlarda yüksek akım kullanılması nedeniyle olumsuz rapor verdiği ortaya çıktı.

Ayşe Sayın'ın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre kurulun 9 Temmuz 2014 tarihli kararında, “İnsan organizmasının işlevi sürecinde hücresel fonsiyonların elektriksel uyarılarla değişebileceği gerçeğinden hareketle ölümcül etkilerin ortaya çıkabileceği göz önünde tutularak elektroşok cihazının belirtilen amaçlarla kullanılması, fizyopatoloji bilim dalı öğretim üyeleri tarafından uygun görülmediği yönünde görüş birliğine varılmıştır” ifadelerine yer verildi.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, kurulun elektroşok cihazları ile ilgili iddiaları soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Eylül 2013’te söz konusu cihazdan 100 adet satın alınarak İstanbul ve Ankara asayiş polisine eğitim verilerek dağıtıldığının kamuoyuna duyurulduğunu anımsatan Oran, İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan bu cihazların şimdiye kadar nerelerde ve ne zaman kullanıldığı konusunda bilgi istedi.

YENİ CİHAZ İÇİN İHALE

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 3 bin yeni cihaz alımı için ihaleye çıktığı, ancak akademik kurulun raporu üzerine ihaleden vazgeçmek yerine sadece alınacak cihaz sayısının 500’e indirilmesinin kararlaştırıldığı iddiaları bulunduğuna dikkat çeken Oran, cihazlarda kullanılan akım miktarının Avrupa standartlarının da çok üstünde olduğu iddialarına dikkat çekti. Avrupa standartlarına göre bu cihazlarda en fazla 2.5 miamper elektrik kullanılması gerekirken “Air Taser” markalı elektroşok cihazında 6 miliamper kullanıldığının doğru olup olmadığı konusunda da bilgi istedi. Oran, önergesinde özetle şu iddia ve sorulara yer verdi:

ÖLÜMCÜL ETKİLERİ OLAN ELEKTROŞOK SİLAHLARI ALINACAK MI?


“EGM’nin ilgili biriminin kısa süre önce teknik şartname hazırlayarak insan sağlığının korunması ve Avrupa standartlarına uygunluk bakımından akımı en fazla 2.5 miliamepr olacak şekilde air taser elektroşok sihalından 3 bin adet alınması için ihaleye çıktığı, ancak EGM makamının 6 miliamperlik cihaz alınması talimatı verdiği duyumu doğru mudur?

EGM makamının bu talimatına rağmen insan sağlığı açısından tehlikeli olacağı için ihaleyi düzenleyen birimin 2.5 miliamperde ısrar etmesi üzerine bu kez makamın talimatıyla silahtan 3 bin adet alınmasından vazgeçlierek sayının 500’e düşürüldüğü doğru mudur? Ölümcül etkileri ortaya çıkabileceği tıp fakültesi kararıyla ortaya koknulan elektroşok silahın yine de satın alıp polislere dağıtacak mısınız?”