Eski YARSAV Kurucu Başkanı Av. Ömer Faruk Eminağaoğlu, Montrö bildirisi nedeniyle ifadeye çağırılan emekli amirallerin kamuoyuna yansıyanlarla sınırlı olmadığını ve 104 amiral için de soruşturma açıldığını açıkladı.

Bugün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 104 emekli amiralin imza attığı Montrö bildirisi ile ilgili ilişkin soruşturma kapsamında 6 emekli amiral ile 1 emekli generali ifadeye çağırdı.

Konuyla ilgili Artı Gerçek'e değerlendirmelerde bulunan YARSAV Eski Başkanı ve Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu, "Soruşturmanın, isimleri kamuoyuna yansıyanlarla sınırlı olmadığı, listede isimleri yer alan 104 emekli amiralin tamamı hakkında soruşturma açıldığı anlaşılmıştır" dedi. 

Eminağaoğlu şöyle konuştu: 

"Emekli amirallerin açıklaması nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın, isimleri kamuoyuna yansıyanlarla sınırlı olmadığı, listede isimleri yer alan 104 emekli amiralin tamamı hakkında soruşturma açıldığı anlaşılmıştır. Bizzat kendisi hukuk dışı olan ve kısıtlama kararı da bulunan soruşturma   kapsamında, sürekli işlem yapılmakta olup, şimdiye kadar gözaltı, arama, dijital materyallere el koyma, ifade, adli kontrol işlemlerinin tamamının açıkça hukuka aykırılık taşıdığı görülmüştür. Şimdi yine arama, dijital materyallere el koyma ve ifade için davetiye işlemlerinin yürütülmekte olduğu ve bunların yine hukuka aykırı olarak yapıldığı görülmüştür.

SORUŞTURMADA HUKUKSUZLUKLARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ÇAĞRI

Eminağaoğlu, devam eden soruşturmada hukuksuzlukların önüne geçmek için de çağrıda bulundu. Eminağaoğlu, "Bu aşamada, başka hukuka aykırılıklar yaratılmaması için, listede ismi olan her emekli amiral, kısa ve özlü olarak maddi gerçeği ifade eden yazılı dilekçelerini ana dosyaya konulmak üzere kendi avukatları aracılığı ile  polisi devreye sokmadan bulundukları yer başsavcılıklarına sunmalı, böylece artık soruşturmanın da biçimden biçime sokulması önlenmelidir" dedi.

Emekli amirallerin bildirisine ilişkin daha önce 14 kişi hakkında soruşturma başlatılmış, 10'u gözaltına alınan, 4'ü ifadeye çağırılan şüpheliler, adli kontrolle serbest bırakılmıştı.

Kaynak: Artı Gerçek