İSTANBUL- Emek Sineması'nın yıkımının durdurulması için 7 Nisan'da aralarında sinema sanatçılarının da bulunduğu bir grup, Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde protesto yürüyüşü yapmıştı.

Basın açıklamasının ardından gruptan bazı kişiler, Emek Sineması'nın bulunduğu Yeşilçam Sokağı'na girmek istemiş ancak polis engeliyle karşılaşmıştı.

Eylemcilere biber gazıyla müdahale eden polis, yaşanan arbede sonrası Berke Göl, Hazar Berk Büyüktunca, Özgür İpek ve Mehmet Ferit Aka'yı gözaltına almıştı. 

Sinema Yazarları Derneği üyesi Berke Göl ve diğer üç kişi hakkında "görevi yaptırmamak için direnme", "mala zarar verme" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçlarından 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 31. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmada mahkeme kararını açıkladı.

Mahkeme, tutuksuz sanıklar Berke Göl, Hazar Büyüktunca, Mehmet Ferit Aka ve Özgür İpek'in beraatlerine karar verdi. Mahkeme hakimi kararında, "görevi yaptırmamak için direnme" "mala zarar verme" suçlarının unsurlarının oluşmadığını belirtti. Kararda toplantı, gösteri ve yürüyüşlerin Anayasal bir hak olduğu vurgulanarak sanıklar hakkında beraat kararı verildi.

6 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYORDU

Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü tarafından hazırlanan iddianamede, şüphelilerin eski Emek Sinemasına girmek isteyen 250 kişilik grup içerisinde yer aldığı ve kolluk güçlerinin megafonla yaptığı basın açıklamasının ardından dağılın uyarılarına uymayarak ellerinde bulunan soda şişelerini ve etraftaki saksıları kolluk güçlerine fılatarak 'görevi yaptırmamak için direnme' suçunu işledikleri ve kolluk güçlerine zor kullanılarak yakalandıkları belirtiliyordu.

4 sanığın, "görevi yaptırmamak için direnme" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçlarından 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları isteniyordu. (gazeteport)