Emek Partisi, salgının gölgesinde eğitimde eşitsizliğin derinleştirilerek okulların açıldığını ifade ederek iktidarın yükümlülüklerini hatırlattı ve önlem alınması için çağrı yaptı.

Açıklamada, "AKP iktidarının bugüne kadar uyguladığı ne ekonomi, ne sağlık politikaları halkın yaşadığı sorunları çözmediği gibi okulların açılması tartışmalarıyla gündemi yoğunlaşan eğitim sorunlarını da çözmeyecektir" dedi.

"İKTİDAR EĞİTİM HAKKINI SAĞLAMAKLA YÜKÜMLÜ"

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan'ın imzasıyla yapılan açıklamada eğitim alanında alınan tedbirlerin özel okulların kasasının doldurulmasına hizmet ettiği ifade edilerek günü kurtarmaya, sorunların üzerini örtme ve sorunların gizlemeye yönelik adımlar atıldığı savunuldu.

Her çocuğun parasız, bilimsel, nitelikli, anadilinde, eşit koşullarda eğitim hakkı olduğu, iktidarın bu hakkı sağlamakla yükümlü olduğu vurgulanarak alınması gereken önlemler sıralandı:

"Bütün olanakların (bina, derslik vb.) değerlendirilerek, boş okulların, dersliklerin kullanıma açılması, temizlik ve dezenfeksiyon koşullarının sağlanması, günlük sağlık kontrollerinin yapılması, ailelerle birlikte çocukların sağlık durumlarını takip edecek filyasyon sisteminin kurulması gibi tedbirler öncelikle alınmalıdır. Seyreltilen öğrenci sayısına göre zaten yetersiz olan eğitimci mevcudiyetinin artırılmasına ihtiyaç olacağı açıktır. Ama bugüne kadar MEB’den atama yapılmadığı gibi yapılacağına ilişkin de bir işaret görünmemektedir. Atama bekleyen binlerce öğretmen vardır ve eğitimci açığını giderecek atamalar derhal yapılmalıdır. Online eğitim zorunluluğu olabilecek durumlar için bilgisayar, tablet, internete ulaşım gibi donanımları sağlayacak tedbirler acilen alınmalıdır."

"KAYNAK SORUNU YOKTUR"

Kaynak tartışması yapan iktidara kaynakların halkın ve çocuklarının ihtiyacı için kullanıldığında kaynak sorunu olmayacağı hatırlatılan açıklamada, "Kaynak sorunu yoktur, yeterince kaynak vardır, tekellerin, başta yandaşlar olmak üzere belli sayıda sermaye gruplarının yağmasına fütursuzca açılan kaynakların eğitim, sağlık başta olmak üzere halkın ihtiyaçları için kullanılması durumunda kaynak sorunu yaşanmayacaktır. Okul öncesi ve üniversite dahil eğitimin kamu hizmeti olarak yeniden örgütlenmesi, her düzeydeki özel eğitim kurumlarının kamuya devri, tüm okul giriş sınavlarının kaldırılması, eğitimin her kademede parasız, bilimsel ve laik olması, ülkedeki ulusal farklılıkların eğitimde de dikkate alınması, yeni kuşakların eğitimini ve gelişimini dikkate alan ve ırkçı, dinci ve cinsiyetçilikten uzak bir müfredat gibi taleplerle demokratik bir ülke mücadelemiz devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Evrensel