Elle’den sonra bir başka kadın dergisi Marie Claire de IŞİD`e karşı savaşan Kürt kadınlarına yer verdi.

“Dünya çapında tanınan en ölümcül gruplardan biriyle karşı karşıya gelen bu kadınlar kim ve neden Batı’da onlar hakkında çok az şey biliniyor?“ diye soran Elisabeth Griffin`in yazısında bir haftasını YPJ üyeleri hakkında belgesel bir çalışma yapmaya ayıran fotoğrafçı Erin Trieb`in fotoğraflarına ve bu çalışma esnasında deneyimlediklerine yer verildi.

Elisabeth Griff’in yazısında Erin Trieb`in aynı günlere dair bir anısına da yer veriyor: “Bir sabah iki şiddetli patlama işittim ve bunu diğer patlamalar takip etti. Çevirmenim Rama`ya ne olduğunu sorduğumda cevabı 'IŞİD ve YPJ birbirlerine günaydın diyorlar' oldu.“

“ONLARI TANIMANIN ZAMANI”

İMC TV’nin haberine göre Dünya’da çok sayıda ülkede okunan kadın ve moda dergisi Elle‘den sonra, Avustralya’nın moda dergisi Marie Clair de Rojava’da kadınların özsavunma gücü olarak Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı savaşan Kadın Savunma Birlikleri’ni (YPJ) haberleştirdi.

Dergi haberi “Bu olağanüstü kadınlar IŞİD’e karşı savaşıyor. Şimdi onları tanımanın zamanı” başlığıyla verdi.

Haber; derginin kadın foto muhabiri Erin Trieb’ın Rojava’da YPJ’li kadınlarla geçirdiği bir haftalık izlenimlerinden oluşuyor.

Haberde çok sayıda kadın savaşçıyla yapılan görüşmeler yer alıyor. Derik ve Rabia’da savaşan kadınların yer aldığı haberde YPJ’li kadınlar şu ifadeleri kullanıyor: “Irk ve din farkı olmadan kendimizi kendimiz koruyoruz. IŞİD’e karşı başkaları korumayacak bizi.”

Kadınların birbirlerini “Heval” yani “Yoldaş” olarak çağırdıklarının anlatıldığı haberde, YPJ’lilerin onur, adalet ve dürüstlük değerleriyle savaştığını, 18 yaşından küçük kadınların savaşmalarına izin verilmediği belirtiliyor.

Haberde YPJ’liler şöyle tanımlanıyor: “Erkek savaşçılar kadar güçlü, disiplinli ve inançlı…”

Batı algısının olası sorularına yanıt verilen haberde, kadın askeri gücün gönüllülerden oluştuğu herhangi bir maaş almadıkları, istedikleri zaman askeri birimden ayrılabilecekleri, hediye ya da bağış kabul etmedikleri bilgisine yer veriliyor

Haberin sonunda şöyle bir not da yer alıyor: “Fotoğrafları çekilen kadın savaşçıların bazıları IŞİD saldırıları sonucu yaralandı bazıları da IŞİD’in elinde.”

Haberin İngilizce orjinali şu linkte: marieclaire.com



























Geçtiğimiz günlerde de 2. Dünya Savaşı yıllarında kurulan ünlü kadın dergisi ELLE, PKK'li kadın savaşçıları "Diren!" başlıklı bir yazıda ele almıştı. İlgili haber:

ELLE dergisi: 'Kürt kadınları dünyanın şerefidir!'