İngiliz The Guardian gazetesi yazar Elif Şafak'ın Türkiye'deki son gelişmeleri değerlendiren bir yazısını yayımladı.

CNNTürk'ün haberine göre Şafak, "Türkiye'nin güç savaşını kim kazanırsa kazansın, demokrasi şimdiden yara aldı" başlığı ile yayımlanan yazısında daha önce polis tarafından işkence gördüğü ve bu nedenle polisten korktuğu için intihar ettiği iddia edilen Onur Can ve oğlunun acısına dayanamayarak kendisini öldüren anne Hatice Can'ı hatırlattı.

Ailenin sorumlu polis memurlarını yargı önüne çıkarmak için verdikleri uğraşlardan hiç bir sonuç alınamadığını hatırlatan Şafak, "Bu hafta da Türkiye Berkin Elvan'ı gömdü" diye yazdı.

Berkin Elvan'ın cenaze töreni sırasında polisin yaslı insanlara karşı gaz bombası ve basınçlı su kullandığını belirten Şafak, film yönetmeni Ümit Ünal'ın bir twitinde bu şiddet ve üzüntü sarmalını, "Bu ülkede yaşamak acı veren bir anlamsızlığa dönüştü" sözleriyle dile getirdiğini yazdı.

Şafak, Türkiye'nin ana akım gazeteleri ve TV kanallarının bu trajedileri tam olarak haberleştirmekten kaçındıklarını ileri sürdü ve halkın öfkesini internette dile getirdiğine dikkat çekti.

"Milyonlarca kişi sinemaya gitmek ya da arkadaşlarıyla yemeğe çıkmak yerine bilgisayarlarını açıp internete bağlanarak son skandalları öğreniyor" diye yazan Şafak, hem Erdoğan'ın destekçilerinin hem de rakiplerinin bunun AK Parti 'nin 11 yıllık iktidarının şimdiye dek karşılaştığı en büyük sorun olduğunda hemfikir olduklarını belirtti.

Şafak şöyle devam etti: "Çocukluktan beri, Türkler devlete saygı gösterir, hatta o kadar ki insanlar çocuklarına 'Devlet' adını verirler. Bugün artık devlete karşı saygı şimdiye kadar görülmüş en düşük düzeyde. Güç savaşı şiddetlendikçe, Türkiye halkı kendisini ihanete uğramış ve terkedilmiş hissediyor. Filler savaştığında olan çimlere oluyor. Hangi taraf kazanırsa kazansın, Türkiye'nin demokrasisi şimdiden yara aldı."

Yazının orijinaline gitmek için tıklayınız...