Tunceliler Derneği, yazar Faik Bulut ve İhsan Eliaçık'ın katılımıyla '38 Dersim paneli düzenledi.

Panelin yapıldığı salona "Dersim ismi iade edilsin", "Dersim '38 katliamdır, arşivler açılsın hesabı verilsin", "Dersim halkından özür dilensin", "Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınanların listesi açıklansın", "Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın", "Dillerimize ve Alevi inancımıza özgürlük istiyoruz", "Munzur barajlar projesi iptal edilsin" pankartları asıldı.

Saygı duruşunun ardından söz alan Faik Bulut, Dersim katliamının aslında 1926'da başladığını belirterek, bu dönemde kadın ve erkeklerin saçlarının kesildiğini hatırlattı. Bulut, resmi kaynaklarda, bu uygulamanın gerekçesinin bitten korunmak olarak geçtiğini söyledi. Ancak bunun kültürel bir soykırım olduğunu ifade eden Bulut, o dönemde iki fikrin çatıştığını söyledi. Bulut, bu fikirlerden birisinin ikna yöntemiyle Dersim halkını sürmek, ikincisi ise soykırım ile sürmek olduğunu kaydetti.

FAİK BULUT: CHP'NİN KATLİAMDA PAYI VAR

Dersim soykırımı sırasında kız çocuklarının farklı ailelere verildiğini, takiplerinin yapılmaması için evlatlık işlemlerinin dahi yapılmadığını hatırlatan Faik Bulut, ayrıca Dersim katliamının aslında 1934 yılında yapılmak istendiği, para bulunamadığı için 1936'ya kaldığını anlattı.

Katliam konusunda diğer ülkelere yanlış bilgiler verildiğini de belirten Faik Bulut, "Dersim meselesi nedir" diye soran İngiliz Kraliyeti'ne "Sovyetler karıştırıyor" yanıtın verildiğini, Sovyetler'e ise "İngilizler karıştırıyor" denildiğini anlattı.

Faik Bulut, Mustafa Kemal'den Meclis'teki tüm milletvekillerine kadar CHP'nin katliamda payı olduğunu ifade etti.

ELİAÇIK: O DÖNEM İKTİDARDA CHP VARDI

İhsan Eliaçık ise "Her şeyden önce Dersim'de yaşanan olay bir katliamdır. O dönemde iktidardaki devletin katliamıdır. Bireylerle igili bir durum değildir. Biz kendi toplumumuzda bir karar aldık, içinden geldiğimiz toplumu sorguluyoruz. Çünkü iktidardaki partiler hala zulüm ediyor. Biz zulme karşıyız. İslam'da böyle bir şey yok" dedi.

O dönem iktidarda CHP'nin olduğunu hatırlatan Eliaçık, Dersimlilerin CHP mantığıyla yüzleşmeleri, yaşananların bir devlet katliamı olduğunu kabul etmeleri gerektiğini dile getirdi. (ETHA)