İlahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık, Türkiye’de siyasal İslam ve Aleviliğin İslam ile ilişkisi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Alevilik İslam’ın içinde midir dışında mıdır?” sorusuna da yanıt veren Eliaçık, Alevi kültürü içinde yetişmediğini, kendi görüşüne göre Aleviliğin hem İslam’ın içinden geldiğini hem de İslam’ın içinde yolculuğuna devam etmekte olduğunu söyledi.

Yazar, İlahiyatçı ve Antikapitalist Müslüman İhsan Eliaçık, Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) -Münih DGB Haus’da düzenlediği, “Türkiye’de Siyasi İslam ve Eğitim” konulu bir paneline katıldı.

“Aleviliği İslam dışı göstermek bana göre doğru değil” diyen Eliaçık, “Aleviliği sadece Ali yanlısı göstermek de doğru değil. Alevilik Anadolu’nun en eski kültürü” ifadelerini kullandı.

Cennet ve cehennemin bu dünyada olduğunu ifade eden Eliaçık, cenneti  “Sınırsız, sınıfsız, sömürüsüz, saldırısız ve savaşsız bir dünya” olarak tanımladı.

Mülkiyete ve zekata da değinen Eliaçık, “Zekat demek ihtiyaçtan fazlasını vermek demektir. Zekat aynı zamanda arınmak, temizlenmek anlamına gelir. İhtiyaçtan fazlasını verin” dedi.

Sanatın eğitim, yardımlaşma, dayanışma ve kültür olduğunu dile getiren Yazar Eliaçık, bir toplumda eğitim, yardımlaşma, dayanışma ve kültür kalktığı an, o toplumun çökeceğini söyledi.

Zulme karşı direnmenin ibadet olduğunu kaydeden Eliaçık, namaz kılmanın ve oruç tutmanın ibadet olmadığını söyledi.

(Kaynak: Alevi. Net)