8 Ağustos 2018 günü meydana gelen Çorlu tren kazasının 1. yıldönümünde EMO İstanbul Şubesi öncülüğünde yapılan basın toplantısına basın, birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü katıldı.

EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erol Celepsoy’un açılış konuşmasıyla başlayan basın toplantısı, Başkan Yardımcısı Hakkı Ocakaçan’ın teknik raporu okumasıyla devam etti .

Oldukça ayrıntılı rapordan sonra siyasi parti temsilcilerinden HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Yeşil Sol Parti Eş Başkanı Sinan Tutal, HDP Milletvekili Oya Ersoy, EMEP’ten Levent Tüzel ve birçok kurumdan yetkililer söz alarak, mahkemenin tutumunu, bilirkişi raporlarını değerlendirdiler, gerçek sorumluluların siyasi, bürokratik ve idari üst yönetimler olduğunu ama sorumluluğun en alt düzeydeki yetkisiz çalışanlara fatura edilmek istendiğini, bunun bir kaza değil cinayet olduğunu ifade ettiler.

EMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu adına raporu sunan EMO Meslek Dalı Komisyon Başkanı Hakkı Kaya Ocakaçan, ayrıntılı bilirkişi raporu, TCDD teftiş heyeti raporu ve TMMOB’ye bağlı odaların yaptığı çalışmalar sonucunda bu kazanın bir dizi ihmal ve en önemlisi de kabul edilemez sistem hatası nedeniyle gerçekleştiğini vurguladı. Kazanın nedeni olarak sunulan şiddetli yağmurun o bölgede “beklenmedik ya da öngörülmedik” olmadığını belirten Ocakaçan, “Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan verilere göre yağışın şiddeti yüksek olmakla birlikte yedi yıl geriye gidildiğinde çok daha yoğun yağışlarla karşılaşıldığı görülmektedir” dedi. Kaza mahallinde travers ve rayların altında bulunan en az 30 cm’lik balast tabakasının tamamen sürüklendiğini hatırlatan Ocakaçan, suyu aktaracak menfezin 145 yıllık olduğunu ve üçte birinin tıkalı bulunduğunu söyledi.

"750 KM’LİK BİR HAT BİR KİŞİNİN SORUMLULUĞUNDADIR"

Umumi Muayene raporunda menfezde mutlaka balast tutucu yapılması gerektiği bilgisine rağmen bu işlemin yapılmamış olduğuna dikkat çeken Ocakaçan, makinistlerin hız sınırı içinde seyri sürdürürken trenin sarsılmasıyla birlikte treni durdurmaya çalıştıklarını ama trenin son beş vagonunun devrildiğini belirterek “Bilirkişi raporlarına göre Makinistlerin herhangi bir kusuru yoktur” dedi.

Ocakaçan, tespit edilen aksaklıkların giderilmemesinin yanı sıra, TCDD’de çalışan eleman sayısının hem yetersiz, hem de liyakat düzeyinin düşük olduğunu vurgulayarak “Mühendislerin yapması gereken işler teknikerlere bırakılmıştır. Bu da sorunların çözümünü engellemiştir. Edirne Kapıkule’den Eskişehir’e yaklaşık 750 km’lik bir hat bir kişinin sorumluluğundadır” değerlendirmesinde bulundu. (Haber: EVRENSEL, Fotoğraflar: Levent Akçasu)