Yakalandığı kanser hastalığı sonucunda hayatını kaybeden Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi'nin cenazesi özel uçakla Diyarbakır'a getirildi. Cizre'de yapılan cenaze törenine ise birçok kentten yüz bini aşkın kişi katıldı.

Cenaze töreninde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanları, BDP Milletvekilleri, Mesut Barzari'nin kardeşi Sidat Barzani, Irak'taki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Sekreteri Fadıl Mirani, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve 6 CHP Milletvekilinin de aralarında bulunduğu birçok siyasetçi yer aldı.

Cenazeye, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Elçi'nin damadı Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Mustafa Denizli, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de olduğu yaklaşık 100 bin kişi katılım gösterdi.

Diyarbakır'dan karayolu ile yaklaşık bin araçlık konvoy eşliğinde Cizre'ye getirilen Şerafettin Elçi'nin cenazesi ilçe girişinde on binlerce kişi tarafından karşılandı.

Elçi'nin cenazesi vasiyeti üzerine zaman zaman yaşanan izdihamla birlikte Seyidan Camisi'ne götürülüp burada yıkandı. Yıkanan cenaze daha sonra omuzlara alınarak cenaze namazının kılınması için yaklaşık 600 metre mesafedeki Ulucami'ye eller üzerinde taşınarak götürüldü.

CİZRE'DE KEPENKLER KAPALI

Şerafettin Elçi'nin cenazesinin toprağa verileceği Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde ise bir dizi hazırlık yapıldı. Silopi ve Cizre'de esnaf kepenk kapatırken, Elçi'nin cenaze namazının kılınacağı Seyidan Camisi önünde taziye çadırı kuruldu.  Mezarlıkta da Elçi için amcası Seyit Abdulkadir Elçi'nin mezarının bitişiğinde mezar yeri kazıldı.

CİZRE'DE İZDİHAM VARDI

Diyarbakır'dan karayolu ile konvoy eşliğinde Cizre'ye götürülen Şerafettin Elçi'nin cenazesi, ilçe girişinde binlerce kişi tarafından karşılandı. Elçi'nin cenazesi vasiyeti üzerine, zaman zaman yaşanan izdihamla birlikte Seyidan Camisi'ne götürülüp burada yıkandı.

Yıkanan cenaze daha sonra omuzlara alınarak cenaze namazının kılınması için yaklaşık 600 metre mesafedeki Ulucami'ye götürüldü. Bu sırada Elçi'nin tabutunun üzerine Kuzey Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetiminin kullandığı bayrağın konulduğu görüldü. Cenazenin Diyarbakır'dan Cizre'ye götürülmesi sırasında tabutun üzerinde sadece yeşil örtünün bulunduğu belirtildi.

ÖCALAN LEHİNE SLOGAN ATILDI

Cenaze töreninde bir grup, Abdullah Öcalan lehine slogan attı. Elçi'nin cenazesinin Cizre'ye getirilmesinin ardından ilçe merkezinde bir grup ise İdil Caddesi üzerinde ateş yakıp yolu trafiğe kapattı; polis, gruba gaz bombaları ile müdahale etti.

BARZANİ: BABAMIN ARKADAŞIYDI

Şerafettin Elçi'nin cenaze törenine katılan Mesut Barzani'nin kardeşi Sidat Barzani, gazetecilere yaptığı kısa açıklamada, Elçi'nin herkesi bir araya getiren yurtsever ve demokrat bir kişi olduğunu söyledi. Barzani, Elçi'nin babası Molla Mustafa Barzani ile arkadaş olduğunu ve son görevlerini yerine getirmek üzere cenazeye geldiklerini kaydetti.

KÜRTÇE DUA İLE UĞURLANDI

Şerafettin Elçi defnedilirken, Irak Kürdistan Demokrat Partisi Genel Sekreteri Fadıl Mirani ile BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, birer konuşma yaptı.

Fadıl Mirani, başsağlığı dileklerinde bulunurken, Demirtaş da Elçi'nin ailesine, dostlarına ve Kürdistan halkına sabır diledi. Demirtaş, "Şerafettin ağabeyimiz, bu kadar dolu bir yaşamını Kürdistan halkına armağan etmiş ve genç yaşta aramızdan ayrılmıştır. Kürdistan halkı, bugün bir evladını ve bir siyasetçisini uğurluyor. Bize bıraktığı en büyük miras, barış ve kardeşliğe olan inancını mirasını bizler canı gönülden sahipleneceğiz. Değerlerini, değerlerimiz olarak kabul edeceğiz. Yolu açık olsun, genç siyasetçiler olarak kendisinden çok şey öğrendik" dedi.

ÇELENKLER GÖNDERİLDİ

Cenazeye TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Rize Baro Başkanlığı adına çelenk gönderildi.