Elazığ'ın Sivrice ilçesinde saat 20.55 sularında 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 22’ye, yaralı sayısı ise bin 31’e yükseldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesinden edinilen bilgilere göre, 24 Ocak'ta saat 20.55 sularında Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

AFAD'ın yaptığı açıklamaya göre Elazığ'da 16, Malatya'da 4 kişi yaşamını yitirdi, 1015 kişi yaralandı.

Çevre il ve ilçelerden de hissedilen depremin merkez üssünün Elazığ Sivrice'ye 10.4 kilometre uzaklıkta olduğu ve yerin 6.8 kilometre altında gerçekleştiği belirlendi.

Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 6.5 olarak, derinliğini ise 5 kilometre olarak revize etti.

Depremin ardından 100'den fazla artçı sarsıntı meydana geldi.

ÜÇ BAKAN KRİZ MERKEZİNDE AÇIKLAMA YAPTI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremin ardından bölgede yaptıkları incelemelerden sonra saat 1.30 sularında kriz merkezinde açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Son bilgi çerçevesinde, Malatya'da depremde karşılaşılan bölgelerde göçük altında kimse yok. Fakat Elazığ'da şu anda 30 vatandaşımızı arama-kurtarma çalışması devam etmektedir" dedi. "Sosyal medyada panik havası yaratanlara tahkikat yapacağız" diyen Soylu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu konunun siyasetle ilgili değerlendirilmesini son derece yanlış bulduğumuzu söylemek istiyorum. Biz zor günümüzde birlik olmak zorundayız. Özellikle iki meseleye dikkat çekmek isterim. Başka deprem fotoğraflarını göstererek, sosyal medyada bir panik havası oluşturmaya çalışanlar, 'Şu anda Elazığ yanıyor' diye başlık atmaya çalışanlara hem sitem ediyorum hem de bu konuda gerekli tahkikatı yapacağımızı da buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. İkincisi de meseleyi siyasallaştırıp Türkiye'nin deprem konusundaki yeterliliğini tartışmaya açmak elbette belki bu saatte yapılabilecek insanlık dışı bir yaklaşımdır. Bunu üzülerek ifade etmek istiyorum. Bugün, birlik ve beraberlik içerisinde olmak günüdür."

Soylu, depremden etkilenen illere sabah itibarıyla bir nakdi kaynak gönderileceğini dile getirdi.

BAKAN KOCA: HASTANELERDE HİZMETİ AKSATACAK HASAR YOK

Sağlık Bakanı Koca, bölgedeki hastanelerde herhangi bir hasarın olmadığını belirterek, "Bütün ekiplerimiz hazır hizmetin başında bulunmaktadırlar" ifadelerini kullandı. Koca, Elazığ'da hastanelere başvuran 405 yaralı olduğunu, 35 kişinin tedavi altına alındığını, bunlardan 11'inin ağır yaralı olduğunu söyledi. Malatya'da ise müracaat eden yaralı sayısının ise 3'ü ağır olmak üzere 148 olduğunu bildiren Koca, şunları kaydetti:

"Elazığ ve Malatya'da toplam 137 ambulansımız mevcut. Bu 137 ambulansa 170 ambulans ilavesi yaptık. Ayrıca uçak ve helikopter ambulansımız da hazır bir şekilde ihtiyaç halinde hizmet veriyor olacak. Bunun dışında 5 tane bölgede zaten UMKE aracımız vardı. 121 UMKE aracı daha ilave etmiş olduk. Ayrıca 4 mobil komuta aracı ve görevlendirdiğimiz personel sayısı da ilave olarak bin 159 kişi oldu."

BAKAN KURUM: ELAZIĞ'DA 5, MALATYA'DA 25 BİNA YIKILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "İlk çalışmalarda Elazığ Sivrice'de 5 binamızın, Malatya Doğanyol'da 25 binamızın yıkık olduğunu tespit ettik" dedi. Kurum, şöyle konuştu:

"Yapılan ilk çalışmalarında Elazığ Sivrice ilçemizde 5 binamızın, Malatya Doğanyol'da da 25 binamızın yıkık olduğunu tespit ettik. Ağır hasarlı, hafif hasarlı binalarımız var. 50 kişilik ekibimiz şu an sahada. İlk etapta kamu binalarımızın tespitini yapıyorlar ki burada yaralı vatandaşlarımıza acil müdahale etmek ve kamu binalarında herhangi bir hasar olup olmadığının tespitini işletiyorlar. Akabinde sabah 07.00 itibarıyla 11 ilden 250'ye yakın ekibimiz sahada olacaklar ve sabah itibarıyla da detaylı bir şekilde hasar tespit çalışmalarını yapacağız."

"DEPREMİN SEVİYESİNİ 3 OLARAK BELİRLEDİK"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin hemen ardından saat 21:05 sularında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Sivrice merkezli bir deprem meydana geldi. O dakikadan itibaren tüm arkadaşlarımız büyük bir yoğunluk içerisinde olay yerine intikal ettiler. Doğanyol, Sivrice ve Pütürge'de biraz daha etkili oldu. Depremin seviyesini seviye 3 olarak belirledik. Malatya'da 5 spor tesisi, 15 okul, 2 kütüphane, 7 pansiyon ve tüm kamu misafirhaneleri depremden etkilenen yurttaşların hizmetine açıldı. Vatandaşlarımızdan bir tek istirhamımız var cep telefonlarını çok fazla bu deprem anında kullanmamaları. Kısa mesaj ve internet üzerinden kullanmalarını istirham ediyoruz"

ELAZIĞ BELEDİYESİ: ŞAHSİ ARAÇLARLA TRAFİĞE ÇIKMAYIN

Elazığ Belediyesi, Twitter üzerinden yaptığı duyuruda yurttaşların şahsi araçlarıyla trafiğe çıkmamaları çağrısı yaptı "Acil müdahale araçları trafik yoğunluğu sebebiyle çalışamamaktadır. Tüm vatandaşlarımızın şahsi araçlarıyla trafiğe çıkmamalarını, toplu taşıma araçlarını kullanmalarını önemle rica ederiz" ifadelerini kullandı.

DOĞAL GAZ PATLAMASI SONUCU YANGIN ÇIKTI

Elazığ'da depremde hasar gören binalardan birinde gerçekleşen doğal gaz patlaması sonucu yangın çıktığı bildirildi.

MA'nın verdiği bilgiye göre, deprem sonrasında İstasyon Caddesi'ndeki bir binada büyük bir yangın çıktı. Yangına ekipler müdahale ediyor. Yangının doğal gazdan çıktığı belirtildi. Öte yandan pek çok noktada da küçük çaplı yangınların çıktığı gelen bilgiler arasında yer alıyor.

AFAD: 118 ARTÇI DEPREM KAYDEDİLDİ

AFAD'tan yapılan gece saatlerinde yapılan açıklamada, deprem sonrasında bölgede 4 büyüklüğünün üzerinde 10 sarsıntı meydana geldiği, toplam artçı sayısının da 118 olduğu belirtildi. Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"39 AFAD İl Müdürlüğü başta olmak üzere, Jandarma Arama Kurtarma ekipleri ile çeşitli illerin UMKE ve itfaiye ekiplerinden, toplamda 968 arama kurtarma personeli ve 182 araç bölgeye sevk edilmiştir. Çalışmalara destek amacıyla 13 arama kurtarma köpeği bölgeye gönderilmiştir. İhtiyaç durumunda kullanılacak iş makinaları AFAD koordinasyonunda görevlendirilmektedir. Bölgede AFAD koordinasyonu dışında herhangi bir iş makinası çalışmayacaktır. Acil ihtiyaçlar nedeniyle beslenme, enerji, haberleşme ve psikososyal çalışma gruplarından ekipler bölgeye sevk edilmeye başlamıştır. Bu kapsamda 110 personel ve 36 araç bölgeye yönlendirilmiştir. AFAD Adana, Ankara, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Kahramanmaraş, Mardin, Muş ve Sivas lojistik depolarından bölgeye, 97 tır ile 4 bin 296 çadır, 5 bin 406 yatak ve 10 bin 460 battaniye sevk edilmiştir."

BÖLGEYE FARKLI İLLERDEN YARDIM GÖNDERİLDİ

Depremin ardından Diyarbakır, Urfa, Mardin, Muş, Van gibi çevre illerden çok sayıda yardım ekibi bölgeye yardım için yola çıktı. AFAD başta olmak üzere çeşitli kurumların organizasyonu ile bölgeye yardım için ekipler gönderilmeye başlanırken, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da yardım için ekip gönderileceğini duyurdu.

İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinden araç ve ekipler de Elazığ'a gitmek üzere yola çıktı.

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da Twitter hesabından arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Elazığ'a gittiklerini duyurdu.